Ένας αριθμός ΑΦΜ για όλες τις χρήσεις – Συναλλαγές με το κράτος από το σπίτι

Ένας αριθμός ΑΦΜ για όλες τις χρήσεις – Συναλλαγές με το κράτος από το σπίτι
O νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, Αθήνα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τις νέες ταυτότητες κάθε πολίτης θα μπορεί από το σπίτι του, από τον υπολογιστή του να διεκπεραιώνει όλες τις υποθέσεις του με το κράτος .

Σύμφωνα με τον υπουργό επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη σε δύο χρόνια, κάθε πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει από τον υπολογιστή του όλες τις σχέσεις του με το κράτος.

Ο ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) θα είναι ο ένας και μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες. Δεν θα υπάρχει κάποιος άλλος αριθμός, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ Πιερρακάκης.

Όπως σημειώνει «έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Πιερρακάκης δηλώνει ότι θα δημιουργηθεί η κατάλληλη ψηφιακή υποδομή ώστε κάθε πολίτης να αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητάς του και επίσης θα φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του.

Στη συνέντευξη προαναγγέλλει, ακόμα, ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δήλωση γέννησης τέκνου μόνο στους χώρους των μαιευτηρίων, με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης.

Η νέα ψηφιακή αστυνομική ταυτότητα θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα έξυπνα κινητά, μέσω εφαρμογής (application) για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να πάρουν τις πρώτες νέες ψηφιακές ταυτότητες τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες των ταυτοτήτων δεν θα είναι ασπρόμαυρες, αλλά έγχρωμες με υψηλή ασφάλεια.