Ένας Έλληνας ο καλύτερος νεαρός αρτοποιός της Ευρώπης

Ένας Έλληνας ο καλύτερος νεαρός αρτοποιός της Ευρώπης

O Σταύρος Ευαγγέλου, μόλις 23 χρονών, κέρδισε σε όλους τους διαγωνισμούς αρτοποιίας στη Γερμανία και σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Από μικρό παιδί ο Σταύρος έφτιαχνε τούρτες και ψωμιά στο εργαστήριο των γονέων του στου Ζωγράφου. ΄Ετσι κανείς δεν παραξενεύτηκε όταν στα 18 του, αμέσως μόλις τελείωσε ελληνογερμανικό σχολείο, αποφάσισε να σπουδάσει την τέχνη των γονιών και των παππούδων του στη χώρα των 300 ειδών ψωμιού και των 1200 αρτοσκευασμάτων, τη Γερμανία.

Βρίσκει την καλύτερη σχολή στην πόλη Μίνστερ της Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου με τη βοήθεια του διαδικού συστήματος τις μισές ώρα διδάσκεται τη θεωρία και τις υπόλοιπες πειραματίζεται στην πράξη σε αρτοποιείο. «Στην αρχή δεν ήξερα και τα καλύτερα γερμανικά», λέει στη Deutsche Welle ο Σταύρος Ευαγγέλου, «αλλά μάθαινα και μιλούσαμε τη γλώσσα τη φουρναρέικη. Ο καθηγητής μου με στήριξε πολύ, έγινε μέλος της οικογένειάς μου». Το ταλέντο του νεαρού Έλληνα αναγνωρίζεται αμέσως και η πορεία προδιαγράφεται λαμπρή.

Μετά από τρία χρόνια σπουδών και μαθητείας βγαίνει πρώτος στην τάξη του. Παίρνει μέρος σε τοπικό διαγωνισμό και βγαίνει πάλι πρώτος. Ακολουθούν πρωτιές σε περιφερειακό επίπεδο νεαρών αρτοποιών και τέλος σε παγγερμανικό. Και δεν φτάνει μόνο αυτό.

Μαζί με μια Γερμανίδα συνάδελφό του από τη Βάδη – Βυρτεμβέργη, τη Τάνια Ανγκστεμπέργκερ, έφτιαξε μία λύρα, φυσικά ολόκληρη από φαγώσιμα υλικά και απέσπασε το πρώτο βραβείο.

Βραβείο για τα καλύτερα ψωμιά, για το καλύτερο κρουασάν, για την καινοτομία προϊόντων και γεύσεων και το τέταρτο που αφορά στη δημιουργικότητα πάνω στο βασικό θέμα του διαγωνισμού, που ήταν η πατρίδα.

«Προσπάθησα να δέσω την Ευρώπη με τη Γερμανία και την Ελλάδα. Εκείνο που άρεσε ιδιαίτερα ήταν οι συνδυασμοί. Για παράδειγμα, έφτιαξα κρουασάν και έβαλα μέσα λιαστή ντομάτα Σαντορίνης, με φέτα και βασιλικό. Αν το φάτε, είναι φοβερό, μοναδικό σε γεύση. Πήρα την Ελλάδα, τη συνέδεσα με τη Γερμανία και έβαλα ως βάση την Ευρώπη».

Ο πατέρας του Σταύρου έχει ένα μεγάλο αρτοποιείο στην Αθήνα. Πως βοηθάει το γιο του από μακρυά, στέλνοντας του στη Γερμανία μαχλέπι. Το βάζει σε ψωμάκια και τσουρέκια και μαγεύει τους κριτές.

Πηγή: Deutsche Welle