Ένας επενδυτής που ποντάρει σε τρελές επιχειρηματικές ιδέες

Ένας επενδυτής που ποντάρει σε τρελές επιχειρηματικές ιδέες

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις με φαντασία είναι το αντικείμενο ενδιαφέροντος του Μπράιαν Τζόνσον.

του Τζέι Πι Μανγκάλινταν

Ο ιδρυτής της Braintree, Μπράιαν Τζόνσον, έχει δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο για νεοσύστατες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην επιστημονική φαντασία του μέλλοντος.

Ο Μπράιαν Τζόνσον, ένας επιχειρηματίας στον κλάδο της τεχνολογίας που έγινε επενδυτής, δεν ενδιαφέρεται να βρει την επόμενη «πιασάρικη» νεοσύστατη εταιρεία όπως η Snapchat. Φυσικά, ο ίδιος θέλει να βγάλει χρήματα. Αλλά σε αντίθεση με πολλούς επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο ίδιος δεν επιδιώκει να ενισχύσει επιπόλαιες εταιρείες των οποίων η μεγαλύτερη καινοτομία είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δέχονται διαφημιστικά μηνύματα. Αντίθετα, ο Τζόνσον έλκεται από τις ιδέες που ακούγονται τρελές και αδύνατες.

«Θέλω να πάρω μια εταιρεία που ακούγεται ‘τρελή’ και να την κάνω ‘βιώσιμη’, είπε ο Τζόνσον στο Fortune. «Με τη σημερινή τεχνολογία, μπορούμε τώρα να δημιουργήσουμε σε ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, αυτό που οι προηγούμενες γενιές δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε μια ολόκληρη ζωή. Ενώ ο Ντα Βίντσι σχεδίαζε, εμείς μπορούμε να χτίσουμε. Ωστόσο, δεν έχουμε επαρκείς πόρους και τους ανθρώπους που επιδιώκουν αυτούς τους στόχους».

Τη Δευτέρα ο Τζόνσον, ο οποίος είναι γνωστός ως ιδρυτής της διαδικτυακής εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Braintree, ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να επενδύσει σε νέες επιχειρήσεις που εργάζονται σε αλλόκοτα σχέδια.

Έχει ήδη επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε επτά νεοσύστατες επιχειρήσεις. Η Planetary Resources, μια από αυτές τις εταιρείες, θέλει να προκαλέσει ένα διαστρικό πυρετό του χρυσού με την εξόρυξη για πολύτιμα μέταλλα σε αστεροειδείς. Μια άλλη ονομάζεται Vicarious και θέλει να χτίσει ένα υπολογιστικό σύστημα που μαθαίνει σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η Human Longevity στοχεύει να επιμηκύνει τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής έως τα 120 χρόνια. Εν τω μεταξύ, η Matternet έχει τελειοποιήσει ένα νέο είδος μη επανδρωμένου αεροσκάφους για τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες του τρίτου κόσμου.

Για κάθε νεοσύστατη εταιρεία που υποστηρίζει, ο Τζόνσον λέει ότι απορρίπτει πολλές περισσότερες – τουλάχιστον το 95% από αυτές που βλέπει.

«Έχω επενδύσει σε επιχειρηματίες που κατανοούν γενικά το που πάει ο κόσμος, την τεράστια δύναμη των εργαλείων τους και το τεράστιο διακύβευμα που έχουμε», λέει.

Στην περίπτωση της Matternet, η εταιρεία σίγουρα δεν εφηύρε τα drones, αλλά είναι η πρώτη που στοχεύει στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Matternet Ανδρέας Ραπτόπουλος υποστηρίζει ότι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο από τα drones δεν θα είναι οι πελάτες της Amazon αλλά εκείνοι που χρειάζονται τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε δυσπρόσιτα μέρη όπως το Μπουτάν, όπου η Matternet ήδη πειραματίζεται με ένα πρωτότυπο ικανό να διανύσει 22 χιλιόμετρα μεταφέροντας 5 κιλά φορτίου. Μια απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Μπουτάν σε ένα απομακρυσμένο σημείο χρειάζεται μεταξύ 1 και 4 ωρών με αυτοκίνητο, ανάλογα με τις καιρικές και οδικές συνθήκες, αλλά το drone της Matternet πραγματοποιεί το ίδιο ταξίδι σε 14 λεπτά.

Όσο υποσχόμενες και να είναι επιχειρήσεις όπως η Matternet, ο Τζόνσον αναγνωρίζει ότι παίρνει ένα σημαντικό ρίσκο ως επενδυτής. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να διερευνηθεί η πιθανότητα των εταιρειών αυτών από ότι μια νεοσύστατη εταιρεία του διαδικτύου», παραδέχεται. «Εδώ οι πιθανότητες επιτυχίας μπορεί να είναι 1 στις 100 ή 1 στις 1.000».

Διαβάστε τη συνέντευξη του Ανδρέα Ραπτόπουλου στο FortuneGreece.com

Αντί να κυνηγήσει τα όνειρα του, ο Τζόνσον έγινε επιχειρηματίας. Δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν μέχρι το 2003. Δύο ή τρία χρόνια αργότερα, ο Τζόνσον δημιούργησε την ιδέα για ένα σύστημα επεξεργασίας πιστωτικών καρτών με στόχο τους εμπόρους υψηλής τεχνολογίας. Η αγορά smartphone ήταν ακόμα στα σπάργανα, και η πιστωτική βιομηχανία τότε μαστιζόταν από «ασυνείδητους» ανταγωνιστές, κατά τα λόγια του Τζόνσον.

Έτσι έφυγε από τη θέση που κατείχε στην ομάδα στρατηγικής της Sears και ξεκίνησε τη Braintree. Έξι χρόνια αργότερα, η Braintree επεξεργαζόταν πληρωμές 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο από πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Uber, Airbnb και OpenTable. Η επιχείρηση πήγαινε αρκετά καλά και το φθινόπωρο του 2013 το PayPal απέκτησε την Braintree έναντι 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τώρα ο Τζόνσον σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 100 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση αυτή για το Ταμείο OS, ένα όνομα που αναφέρεται στον τεχνικό όρο «λειτουργικό σύστημα» (OS). Θέλει να επενδύσει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στη ριζική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

«Νομίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», λέει ο Τζόνσον. «Θα υπάρξει μια στροφή στα είδη των στόχων που οι άνθρωποι φιλοδοξούν να πετύχουν. Η χρηματοδότηση και υποστήριξη δύσκολων προβλημάτων θα γίνει πιο δημοφιλής για τις εταιρείες σε ένα-δύο χρόνια».