Ένας μαρμάρινος τοίχος που ζεσταίνει το σπίτι

Ένας μαρμάρινος τοίχος που ζεσταίνει το σπίτι

Η Masmarbles από τη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιεί μάρμαρο και νερό υποσχόμενη μείωση κόστους και αύξηση ενεργειακής απόδοσης.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων μιας κατοικίας καθορίζεται, κυρίως, από το ποσό που δαπανιέται για τον παράγοντα θέρμανση. Γι’ αυτό και όλοι ψάχνουν διαρκώς εναλλακτικές μορφές θέρμανσης που να τους εγγυώνται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη θερμική απόδοση.

Μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως βρήκε ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο που μειώνει σημαντικά το κόστος για τη θέρμανση των κατοικιών, χρησιμοποιώντας καθαρά υλικά δόμησης. Το όνομά της είναι Masmarbles, και αποτελεί την κατασκευάστρια εταιρεία ενός καινοτόμου προϊόντος, ενός ηλιακού τοίχου μάζας από μάρμαρο, που, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του μαρμάρου και του νερού – με το οποίο γεμίζει – αλλά και την ηλιακή ενέργεια, μπορεί να φέρει εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανσης ακόμη και 25%.

Το προϊόν που μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής στην ελληνική αγορά, αφού άρχισε να παράγεται στα τέλη του 2014, έρχεται να συναγωνιστεί τους τοίχους «πράσινης θέρμανσης» και ήδη έχει αποσπάσει θετικές κριτικές. Όσο για τη χρήση του το μόνο που έχει να κάνει ο ένοικος είναι να εγκαταστήσει τον τοίχο στη νότια όψη του σπιτιού. Τα υπόλοιπα είναι ζήτημα των νόμων που διδαχτήκαμε στη φυσική. Επί της ουσίας μιλάμε για ένα είδος θερμοκηπίου που έχουμε μέσα στο σπίτι μας, η ηλιακή ενέργεια του οποίου συλλέγεται μέσα από ένα εξωτερικό τζάμι. Το νερό ως καλός συσσωρευτής θερμότητας και το μάρμαρο ως υλικό που όταν θερμανθεί εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, συνιστούν έναν ιδανικό συνδυασμό υλικών για την οικιακή θέρμανση.

Το κόστος εγκατάστασης του εν λόγω τοίχου εκτιμάται περίπου 400 €/m². Πρόκειται, ωστόσο, για μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς άμεσα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος θέρμανσης για ένα σπίτι 100 m² με φυσικό αέριο και πετρέλαιο αντίστοιχα υπολογίζεται στα 1200 – 1500 ευρώ ετησίως.

Για να έχει όμως η επένδυση τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή και προσεκτική μόνωση του τοίχου από όλα τα στοιχεία με τα οποία εφάπτεται για να περιοριστούν οι θερμογέφυρες. Μια λύση θα ήταν η χρήση διπλού υαλοπίνακα (πάχος γυαλιού 4mm και διάκενο ανάμεσα 18mm). Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχει πάντα κανείς στο μυαλό του είναι πως όσο το δυνατόν μικρότερες θερμικές απώλειες έχει ένα σπίτι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η θερμική απόδοση του τοίχου.

Σημειώνεται πως πέραν της εγκατάστασης του τοίχου στην ελληνική αγορά στόχος της Masmarbles είναι η σταδιακή προώθηση του προϊόντος και εκτός συνόρων.