Ένας νέος κολοσσός της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας δημιουργείται με τη συγχώνευση PSA- Fiat Chrysler Automobiles

Ένας νέος κολοσσός της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας δημιουργείται με τη συγχώνευση PSA- Fiat Chrysler Automobiles
Η νέα οντότητα, η οποία θα απασχολεί πάνω από 400.000 μισθωτούς, θα έχει τζίρο σχεδόν 170 δισεκατομμύρια ευρώ και ετήσιες πωλήσεις 8,7 εκατομμυρίων οχημάτων.

Ένας νέος κολοσσός αυτοκινήτων «γεννιέται», καθώς ο γαλλικός όμιλος PSA Group συμφώνησε να συγχωνευτεί με την Fiat Chrysler Automobiles, σε μια συμφωνία που δημιουργεί την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Η νέα οντότητα, η οποία θα απασχολεί πάνω από 400.000 μισθωτούς, θα έχει τζίρο σχεδόν 170 δισεκατομμύρια ευρώ και ετήσιες πωλήσεις 8,7 εκατομμυρίων οχημάτων καθώς διαθέτει τις μάρκες Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot και Vauxhall. «Η πραγματοποίηση της συγχώνευσης αναμένεται να συμβεί σε 12 έως 15 μήνες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο γαλλικός όμιλος και ο ιταλο-αμερικανικος υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για 50-50 συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση. Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα έχει στο «τιμόνι» τον διευθύνοντα σύμβουλο της PSA  Κάρλος Ταβάρες, ενώ ο πρόεδρος της Fiat, Τζον Έλκαν, θα έχει ισότιμο ρόλο στην εταιρεία.

Από τη συγχώνευση προκύπτει ένας κολοσσός αυτοκινήτων, αντάξιος να ανταγωνιστεί δυνατούς παίκτες του κλάδου όπως η γερμανική Volkswagen και εκτιμάται ότι θα έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 46 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τη Ford Motor. Παράλληλα, ο «γάμος» φέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο οικογενειακές δυναστείες, τους Ανιέλι της Ιταλίας και τους Πεζό της Γαλλίας.

Με τη συγχώνευση ο όμιλος PSA -μητρικός της Peugeot και Citroen- αποκτά παρουσία στη Βόρειο Αμερική, ενώ θα βοηθήσει τη Fiat στην ανάπτυξη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στόχος των δύο εταιρειών είναι η εξοικονόμηση 3,7 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν κάποιο εργοστάσιο, έναν στόχο που διατηρούν σταθερό από τότε που αποκάλυψαν τις συζητήσεις περί συγχώνευσης, προ έξι εβδομάδων.

Η κινέζικη Dongfeng Motor Corp., που διατηρεί μερίδιο 12% στην PSA, θα δει τη συμμετοχή της στο νέο όμιλο να μειώνεται στο 4,5%, λόγω της συγχώνευσης.

Παρίσι και Ρώμη χαιρέτησαν τη συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας και της Ιταλίας χαιρέτισαν την ανακοίνωση της συγχώνευσης μεταξύ της PSA και της Fiat Chrysler, σημειώνοντας ότι θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία αυτή «είναι πολύ καλή είδηση για τη Γαλλία, για την Ευρώπη και για την αυτοκινητοβιομηχανία μας. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία ενός ευρωπαίου πρωταθλητή, του τέταρτου στον κόσμο κατασκευαστή οχημάτων, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αειφόρου κινητικότητας», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λεμέρ.

«Το κράτος παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εάν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν ως προς τη λειτουργία μετά την ανακοίνωση της 31ης Οκτωβρίου θα γίνουν σεβαστές στο πλαίσιο αυτής της συγχώνευσης», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, επικαλούμενος τη «διατήρηση του βιομηχανικού αποτυπώματος στη Γαλλία», «την τοποθεσία των κέντρων αποφάσεων» και την «επιβεβαίωση της δέσμευσης του νέου ομίλου» για τη δημιουργία μιας βιομηχανικής θυγατρικής για μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

«Η (ιταλική) κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμμαχία αυτή και θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τον αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός ομόλογός του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σε ανακοίνωση.