Ένας ξένος στο τιμόνι της Carlsberg μετά από 168 χρόνια

Ένας ξένος στο τιμόνι της Carlsberg μετά από 168 χρόνια

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η δανέζικη ζυθοποιία επιστρατεύει έναν Ολλανδό για να την ηγηθεί στην προσπάθεια επανάκτησης της ρωσικής αγοράς.

Ο Jørgen Buhl Rasmussen, σημερινός CEO της Carlsberg, ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί μέσα στο 2015. Όπως έγινε γνωστό, αντικαταστάτης τους θα είναι ο Cees‘t Hart. Κάτι που σημαίνει πως για πρώτη φορά στην 168χρονη ιστορία της διάσημης δανέζικης μπύρας, θα βρεθεί στην ηγεσία της ένα άτομο που δεν θα κατάγεται από την Δανία, αλλά ένας Ολλανδός!

Η Carlsberg, τέταρτη σε μέγεθος παραγωγός μπύρας στον κόσμο, γνωστοποίησε την αντικατάσταση του CEO της την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση των εμπορικών αποτελεσμάτων για το 2014. Και τα νέα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εταιρεία παρουσίασε έλλειμμα τόσο σε πωλήσεις όσο και σε έσοδα. Τα αποτελέσματα για το 2014 επηρεάστηκαν από τη χαμηλή ζήτηση στις παραδοσιακές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης της ευρύτερης περιοχής. Μια κρίση που επηρέασε και πολλές από τις ανταγωνίστριες της.

Η Carlsberg ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κατάσταση μειώνοντας τα κόστη και μένοντας εκτός από επεκτάσεις και εξαγορές το 2015, καθώς επιθυμεί να βελτιώσει τα βραχυπρόθεσμα έσοδά της.

Η Ρωσία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές στο εμπόριο μπύρας και η Carlsberg ήταν παραδοσιακά ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, η πώληση και διαφήμιση προϊόντων αλκοόλ έγινε πιο δύσκολη στη συγκεκριμένη αγορά. Η Ρωσία αποφάσισε να αυξήσει την έμμεση φορολογία και να απαγορεύσει μια μεγάλη γκάμα διαφημίσεων για το αλκοόλ, με στόχο τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης. Αυτό οδήγησε την Garlsberg στο κλείσιμο δύο εκ των δέκα ζυθοποιείων της στην περιοχή, μειώνοντας την παραγωγή κατά 15%.

Ο νέος CEO της εταιρείας έχει βρεθεί σε ανάλογη διευθυντική θέση του 2008, όταν δούλευε για λογαριασμό της Royal FrieslandCampina, ενώ υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της Unilever για 25 χρόνια, κατέχοντας διευθυντικές θέσεις στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και την Ασία. Πράγμα που για την Carlsberg αποτελεί σημαντικό χαρτί για την επανάκτηση της ρωσικής αγοράς.