Ενδέχεται να μην ανοίξουν καθόλου τα εμπορικά πριν από τα Χριστούγεννα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σενάριο να μην λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα ούτε στις 21 Δεκεμβρίου εξετάζει πλέον η κυβέρνηση, μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Τι θα γίνει με κομμωτήρια και κουρεία.

Βίκυ Σαμαρά

Ο φόβος για τρίτο κύμα κορωνοϊού, καθώς η καμπύλη ψμετά από πέντε εβδομάδες lockdown δεν έχει επιπεδωθεί, οδηγεί πλέον σε νέα σενάρια να μην ανοίξουν καθόλου τα εμπορικά καταστήματα πριν τα Χριστούγεννα.

Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση, καθώς νέα έξαρση της πανδημίας πέραν του ότι θα εξαντλήσει τις ΜΕΘ ενέχει και τον κίνδυνο τον Ιανουάριο να μην μπορέσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Και αυτό διότι για να κάνει κανείς το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να νοσεί. Όσο η διασπορά παραμένει πολύ υψηλή στην κοινότητα, ο εμβολιασμός θα καθυστερεί.

Η κυβέρνηση λοιπόν εξετάζει πλέον το σενάριο αντί για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων παιχνιδιών, να μην λειτουργήσουν τις γιορτές. Τα κομμωτήρια αναμένεται πάντως να λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 14/12. Σημειωτέον ότι θα λειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα αλλά και ανώτατο χρόνο παραμονής.

Αντίθετα, ο φόβος είναι ότι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ενδέχεται να προκαλέσει εικόνες συνωστισμού στην αγορά, όπως έγινε στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη και την Κύπρο. Εάν λειτουργήσουν ορισμένα εμπορικά καταστήματα, θα είναι τα μικρά καταστήματα ή καταστήματα όπως τα βιβλιοπωλεία και με συγκεκριμένα μέτρα. Είναι απολύτως απίθανο να ανοίξουν πολυκαταστήματα ή εμπορικά κέντρα τις γιορτές, για προφανείς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε συνάντηση με επιχειρηματίες μέλη του ΣΕΛΠΕ, τους οποίους ενημέρωσε για το ενδεχόμενο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο τις γιορτές και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ενδεχομένως οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης να ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα κατά το briefing, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 12:30 το μεσημέρι.