Ενδιαφέρεται και για το «Λεβιάθαν» η ExxonMobil

Ενδιαφέρεται και για το «Λεβιάθαν» η ExxonMobil
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ExxonMobil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, βρίσκεται σε συνομιλίες με τις εταιρείες που αναπτύσσουν το κοίτασμα «Λεβιάθαν» για να κατασκευάσουν μια πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ η ExxonMobil έχει ενδιαφερθεί τελευταία και για συνεργασία με τη Noble Energy, για την περαιτέρω εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» με πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ExxonMobil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, βρίσκεται σε συνομιλίες με τις εταιρείες που αναπτύσσουν το κοίτασμα «Λεβιάθαν» για να κατασκευάσουν μια πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μια τέτοια μονάδα θα επέτρεπε στους εταίρους του «Λεβιάθαν» να εξάγουν φυσικό αέριο σε χώρες που δεν είναι προσβάσιμες με αγωγούς, αλλά και να αποφεύγουν την ανάγκη κατασκευής ακριβών υποδομών για σύνδεση με εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι η Exxon Mobil είχε πρόσφατα μια μεγάλη ανακάλυψη φυσικού αερίου κοντά στην ακτή της Κύπρου. Το Bloomberg απευθύνθηκε σε εκπρόσωπο της ExxonMobil που αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Σε δεύτερο ερώτημα, σχετικά με την ανάπτυξη του «Γλαύκου» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για σχόλια σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τις προοπτικές και τις μεθόδους ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, η Exxon είχε συνάντηση πρόσφατα με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, με σκοπό να τονίσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στις διαδικασίες αδειοδότησης θαλάσσιων τεμαχίων της χώρας.

Ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο έχει η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «προστασίας των θαλάσσιων πλατφορμών εξόρυξης φυσικού αερίου» που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε επίθεση σε πλατφόρμα φυσικού αερίου. Στην άσκηση συμμετείχαν δεκάδες πολεμικά πλοία και αεροσκάφη και εκτοξεύτηκαν πραγματικά πυρά-τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι- εναντίον εγκαταλελειμμένου φορτηγού πλοίου που είχε τον ρόλο σκάφους με το οποίο ετοίμαζαν επίθεση οι τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ.