Ενδιαφέρον 33 εταιρειών για την έκταση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ενδιαφέρον 33 εταιρειών για την έκταση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στο προσκήνιο βγαίνει ξανά ο διαγωνισμός.

Στις ράγες μοιάζει να μπαίνει η δημιουργία αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών και logistics, όπως δείχνει το ζωηρό ενδιαφέρον ξένων παικτών για Θριάσιο και ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ξεκίνησε μετά το deal της COSCO με τον ΟΛΠ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Δεν είναι τυχαίο πως οι εταιρείες που παρέλαβαν χθες, τελευταία ημέρα προθεσμίας, τα τεύχη του διαγωνισμού για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, του Θριάσιου Πεδίου-έκτασης 588 στρεμμάτων-, έφτασαν τις τριάντα τρεις! Ανάμεσά τους, η COSCO, η Lamda Development, η Grivallia Properties, η Εθνική Πανγαία, η ΜΕΤΚΑ, ο ΑΚΤΩΡ, ο όμιλος Κοπελούζου, ο ΟΛΠ, η Coldair Cargo και η Ernst & Young.

Το διακύβευμα για την κυβέρνηση, εφόσον δεν ιδιωτικοποιηθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι διπλό. Αφενός θα επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις 750 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία επειδή δεν διαθέτει μάλλον θα έρθει αντιμέτωπη με το λουκέτο. Αφετέρου, αν δεν μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο ένας ισχυρός επενδυτής, η εταιρεία θα μείνει εκτός παιχνιδιού και θα αναλάβει άλλος τον ρόλο μεταφοράς ασιατικών προϊόντων στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Πόσο μάλλον όταν από φέτος η σιδηροδρομική αγορά έχει απελευθερωθεί ήδη και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέκτησε τον πρώτο ιδιώτη ανταγωνιστή, μία ελληνοαυστριακή κοινοπραξία.

Πηγή: Τα Νέα