«Ενεργά Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια»: Η νέα επενδυτική τάση

«Ενεργά Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια»: Η νέα επενδυτική τάση
08 May 2019, Hessen, Frankfurt/Main: At the Annual General Meeting, a shareholder holds the business magazine "ETF Magazin" in his hands. The Annual General Meeting of Deutsche Börse AG is held in the Jahrhunderthalle Frankfurt. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

της Jessica Mathews

Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ καλή για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), και είναι σε καλό δρόμο για να αναδειχθεί σε άλλη μια χρονιά που θα σημειώσει ρεκόρ.

Με τις αγορές να εκτοξεύονται σε νέα υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές στις ΗΠΑ εισέφεραν καθαρά 566 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού σε ETF μέχρι τις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών μετοχών CFRA. Από τον Ιανουάριο, οι διαχειριστές κεφαλαίων εισήγαγαν στην αγορά 235 νέα ETF και 135 νέα ανοικτά αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Direct.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Capital Group, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού των ΗΠΑ, κατέθεσε έγγραφα καταχώρισης για την πρώτη σειρά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων της, ένα «σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο των ETF», σύμφωνα με τον Todd Rosenbluth, διευθυντή έρευνας αμοιβαίων κεφαλαίων και διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων στη CFRA. Η Capital Group ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που εξακολουθούσαν να αποφεύγουν το format των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, το οποίο αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990.

Τα ETF, τα οποία διαπραγματεύονται ενδοημερήσια στα χρηματιστήρια, ήταν ένα νέο επενδυτικό όχημα που είχε ως στόχο να καταστήσει την επένδυση σε έναν δείκτη ή σε έναν συγκεκριμένο τομέα της αγοράς πιο προσιτή στους επενδυτές. Σε γενικές γραμμές, οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες – τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, κατά μέσο όρο, χρέωναν περίπου 0,50% το 2020, ενώ τα ETF δείκτη μετοχών κατά μέσο όρο 0,18%, σύμφωνα με το Investment Company Institute. Τα ETF δεν έχουν επίσης τα ελάχιστα επενδυτικά ποσά που συχνά συνδυάζονται με αμοιβαία κεφάλαια.

Αλλά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της αγοράς για τους επενδυτές είναι τα λεγόμενα ενεργά ETF, όπου οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου εξακολουθούν να αποφασίζουν τι θα συμπεριλάβουν ή τι θα αποκλείσουν προκειμένου να ξεπεράσουν έναν παραδοσιακό δείκτη, αλλά χρησιμοποιούν τη φορολογικά αποδοτική δομή του διαπραγματευτικού για να προσθέσουν ρευστότητα και να διατηρήσουν το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, καθώς σχεδόν όλα τα ETF στην αγορά σήμερα έχουν παθητικές στρατηγικές που ακολουθούν στενά έναν δείκτη, είτε αυτός αποτελείται από μετοχές, ομόλογα ή εμπορεύματα, είτε από κάποια άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, όλο και περισσότεροι διαχειριστές χαρτοφυλακίων έχουν αρχίσει να εισάγουν τις ενεργές στρατηγικές τους στο «περιτύλιγμα» των ETF και αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος.

Ιδού ένα παράδειγμα: Η Fidelity, νωρίτερα φέτος, αναπαρήγαγε το Fidelity Women’s Leadership Fund (FWOMX), ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, και ξεκίνησε το Fidelity Women’s Leadership ETF (FDWM), ένα ενεργό ETF με την ίδια στρατηγική. Φέτος είδαμε επίσης αμοιβαία κεφάλαια να μετατρέπονται σε ETF, καθώς και ολοκαίνουργιες ενεργές στρατηγικές να αναδύονται με τη μορφή διαπραγματεύσιμων.

Οι επενδυτές το λατρεύουν. Περίπου το 12% των καθαρών ροών σε ETFs φέτος διοχετεύθηκαν προς αυτά με ενεργές στρατηγικές, σύμφωνα με τη CFRA. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι του συνολικού ενεργητικού της αγοράς ETF – το 4% της συνολικής αγοράς ETF ύψους 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – κατέχεται σε ενεργά κεφάλαια, πρόκειται για μια δυναμική αλλαγή.

Ιδού ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό: Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσει ένα ETF απ’ ό,τι ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τον κανόνα 6c-11, γνωστό ως «κανόνα ETF», ο οποίος εξάλειψε τις απαιτήσεις για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να υποβάλλουν αίτηση για να ξεκινήσουν ένα ETF ανοικτού τύπου. Έγινε φθηνότερο, ταχύτερο και γενικά ευκολότερο για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να λανσάρουν ένα ETF.

«Πήρε τα εμπόδια εισόδου που ήταν ήδη αρκετά χαμηλά, και είχαν μειωθεί με τα χρόνια, και σχεδόν τα εξάλειψε», λέει ο Ben Johnson, διευθυντής παγκόσμιας έρευνας ETF στη Morningstar, η οποία αξιολογεί τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ETF.

Ένας άλλος λόγος για την εισροή νέων funds: Οι διαχειριστές ETF μπορούν πλέον να επιλέξουν να γνωστοποιούν τις συμμετοχές τους σε τριμηνιαία αντί σε ημερήσια βάση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που δεν θα γνωστοποιούσε τις ημερήσιες συμμετοχές – το λεγόμενο «μη διαφανές ETF» – τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, αυτή η απαίτηση γνωστοποίησης αποτελούσε σημαντικό μειονέκτημα για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου που ήταν ανένδοτοι στο να κρατούν τις συμμετοχές τους κρυφές, είτε για να διατηρήσουν την έρευνά τους ιδιόκτητη, είτε για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τους ανταγωνιστές ή άλλους επενδυτές από το να διαπραγματεύονται πριν από αυτούς. Τα αμοιβαία κεφάλαια προσέφεραν πάντα αυτή την ιδιωτικότητα – και τώρα θα μπορούν να το κάνουν και τα ETF.

Και οι δύο αυτές κανονιστικές αλλαγές, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών, έχουν οδηγήσει σε μια πληθώρα διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που λανσάρουν νέα ETF.

Πηγή: Fortune.com