Ενέργεια: «Πιέζουν» οι τιμές για νέο γύρο επιδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ενέργεια: «Πιέζουν» οι τιμές για νέο γύρο επιδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Τo Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης που παρουσιάστηκε βλάβη σε διακόπτη του δικτύου διανομής, Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018. Πολλά προβλήματα έχουν προκληθεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξαιτίας της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος που έχει προκληθεί. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέο πακέτο μέτρων – Το κύμα αυξήσεων «χτυπά» και τον τουρισμό.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι ο επιχειρηματικός κόσμος από τη συνεχή αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ εκτός προϋπολογισμού βγαίνουν και τα νοικοκυριά που δεν φαίνεται να καλύπτονται πλέον από τα πρόσφατα βελτιωμένα μέτρα της κυβέρνησης.

Από τη βιομηχανία και τις μεταφορές μέχρι τις επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου το πρόσθετο κόστος είναι δυσβάστακτο σε μια περίοδο που η ζήτηση επηρεάζεται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης φορέων του τουριστικού κλάδου. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και στελεχών της κυβέρνησης.

Ζητούμενο είναι πώς θα στηριχθεί ο κλάδος εμπρός στην πρόκληση της συνέχισης της τουριστικής δραστηριότητας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μήνες κατά τους οποίους πάνω από 2.000 τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα, στις επαρχιακές πόλεις και ιδιαίτερα στον ημιορεινό και ορεινό όγκο της χώρας.

Εντωμεταξύ, μεγάλο βάρος καλούνται να επωμιστούν και τα νοικοκυριά. Στο κυβερνητικό επιτελείο γίνονται συζητήσεις για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένονται σχετικές αποφάσεις πριν το τέλος του μήνα, ενόψει και της αποτύπωσης στη λιανική αγορά ενέργειας των νέων ανατιμήσεων στη χονδρική. Εξάλλου, με τις τιμές να καταγράφουν ράλι υπερβαίνοντας και τα 200 ευρώ ανά MWh εντός του Νοεμβρίου οι αυξήσεις στη λιανική ανατρέπουν τον υπολογισμό που έγινε με τιμές χονδρικής 134 και 198 ευρώ ανά MWh τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ευρωπαϊκές χώρες, αν και η Ελλάδα εμφανίζεται στην κορυφή της κατάταξης, μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη επιβάρυνση, με σημαντική έκθεση στο φυσικό αέριο και τις εισαγωγές.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι πρόκειται για διεθνές φαινόμενο που δημιουργεί αύξηση του πληθωρισμού, αλλά αναμένεται να αποκλιμακωθεί μαζί με τις αυξητικές τάσεις των τιμών στα αγαθά στο α’ και β’ τρίμηνο του νέου έτους. Αποτελεί ωστόσο προτεραιότητα η διαχείριση της πρόσθετης επιβάρυνσης που επιφέρει η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά.