Ενέργεια: Σχέδια επί χάρτου για μέτρα ενόψει 21/7 – Ανακοινώσεις αναμένονται στη ΔΕΘ 

Ενέργεια: Σχέδια επί χάρτου για μέτρα ενόψει 21/7 – Ανακοινώσεις αναμένονται στη ΔΕΘ 
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Οι εξελίξεις θα καθορίσουν τις τάσεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου 

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι ηγέτες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τελεί εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Μόσχας για να προκρίνει σχέδια τροφοδοσίας και στήριξης της αγοράς.

Εξάλλου, αυτές οι εξελίξεις θα καθορίσουν τις τάσεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και την τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, που κινείται τον τελευταίο μήνα -μεσοσταθμικά- σε τιμές τριπλάσιες συγκριτικά με πέρυσι, στα επίπεδα των 300 ευρώ ανά MWh. Το κόστος και η επάρκεια ενέργειας είναι στο επίκεντρο καθορίζοντας τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό μέτρων, η οριστικοποίηση των οποίων δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ειδικό βάρος στην λήψη σχετικών αποφάσεων θα έχουν τα έσοδα που τελικά θα εισφέρει στην οικονομία ο τουρισμός.

Πρόκειται για τον πιο σημαντικό πυλώνα στήριξης της οικονομίας στην παρούσα συγκυρία, καθώς τα μηνύματα είναι θετικά καλλιεργώντας προσδοκίες για εισπράξεις πάνω από τα επίπεδα του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τις τουριστικές εισροές.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί η θετική εξέλιξη των δημοσίων εσόδων, με τις εισπράξεις στο α’ εξάμηνο να κινούνται πάνω από τους στόχους. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24,731 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 3,642 δισ. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που ενσωματώθηκε στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.

Τα στοιχεία σχολιάστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που τόνισε σχετικά ότι ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη η προείσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό παραμένει πολύ υψηλός επιβεβαιώνοντας την σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας σε αντίξοες διεθνείς συνθήκες.

Επίσης, αναφορικά με την επάρκεια ενέργειας εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία από το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της αξιοποίησης των λιγνιτικών μονάδων σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ που θα περιορίσουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα.

Ορόσημο η 21η Ιουλίου

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 21 Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συντήρηση του Nord Stream 1, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο σε τι βαθμό θα αποκατασταθεί η ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη ευρύτερα. Αυτό, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξαρτάται από τη ζήτηση στην Ευρώπη και τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.  

Εντωμεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) διαμηνύει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξοικονομήσει 12 δισ. κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG για να εξασφαλίσει στους επόμενους μήνες τα αναγκαία αποθέματα. Και καθώς η διαφοροποίηση των προμηθευτών δεν θα είναι αρκετή η ΕΕ πρέπει να μειώσει ταχύτερα τη ζήτηση για να αντιμετωπίσει δυνητικά προβλήματα τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο τον χειμώνα. Ο οργανισμός προειδοποιεί για την ανάγκη πιο γρήγορης απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ουσιαστικά εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο μετά την 21η Ιουλίου θα αποκατασταθεί η ροή φυσικού αερίου από την κύρια διαδρομή του μέσω Βαλτικής Θάλασσας. 

Εξάλλου και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε τους πελάτες του στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου επικαλούμενος “έκτακτες περιστάσεις”.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω η 22α Ιουλίου ανάγεται σε σημαντικό ορόσημο, καθώς όποιο σενάριο προκύψει θα επηρεάσει από τις τιμές των μετοχών και τα spreads των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, μέχρι το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.