Ενεργειακό: Tα stress test και τα περιθώρια για τροφοδοσία και μέτρα 

Ενεργειακό: Tα stress test και τα περιθώρια για τροφοδοσία και μέτρα 
Gas compressor station "Nesvizhskaya", one of the five stations on the Belarussian strip of the Yamal-Europe gas-main. Last January Gazprom built up the gas transit through Belarus to Europe. (Photo by Ivan Rudnev / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Οι εναλλακτικές για την προμήθεια ενέργειας ενόψει κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία - «Φρένο» στη συζήτηση για μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ λόγω δημοσιονομικού χώρου.

Δεν συζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα ως μέσο στήριξης των νοικοκυριών που πλήττονται από το μπαράζ ανατιμήσεων στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης, η οποία κλιμακώνεται με το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Αυτό διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, σε συνέχεια της δημόσιας συζήτησης που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα και υπό την πίεση που ασκείται από την αντιπολίτευση και επιχειρηματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς για πιο γενναία μέτρα αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται προσηλωμένη σε έκτακτες ενισχύσεις των εισοδημάτων, διατηρώντας ένα μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει μικρότερο δημοσιονομικό κόστος, όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί παράγοντες. Εντωμεταξύ, οι συσκέψεις είναι συνεχείς και σε υψηλό επίπεδο, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στο Ουκρανικό μέτωπο, έχει παρενέργειες σε μια σειρά από τομείς όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας αλλά κυρίως η ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται σενάρια έκτακτης ανάγκης ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Με βάση τα stress test και τις προβλέψεις ανά τομέα προετοιμάζονται, το υπουργείο οικονομικών, ενέργειας κ.ο.κ.. Στο επίκεντρο είναι και η ενεργειακή ασφάλεια, με το σχέδιο να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από το σταθμό της Ρεβυθούσας, αξιοποίηση υδροηλεκτρικών και λιγνητικών μονάδων που παραμένουν στο σύστημα και μετατροπή μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσουν με πετρέλαιο.

Ας σημειωθεί ότι πέραν της επάρκειας ενέργειας όσο μαίνεται η ενεργειακή κρίση το εισόδημα των πολιτών «ψαλιδίζεται», ενώ οι δυνατότητες στήριξής του περιορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ, αν και εκφράζεται η άποψη ότι απαιτείται μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα καλύψει συνολικά τα κράτη-μέλη αποσοβώντας το διευρημένο κόστος.

Προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση επιδειώκει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος από τις επιπτώσεις επιλέγοντας από την εργαλειοθήκη το μέτρο που της στοιχίζει λιγότερο δημοσιονομικά, υπολογίζοντας ότι άλλες παρεμβάσεις (όπως π.χ. ΦΠΑ στην ενέργεια, ειδικοί φόροι κ.α.) δεν μπορούν να ικανοποιηθούν γιατί απαιτούν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο. Ένας άλλος λόγος που προβάλλεται για την αποφυγή επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι η ανάγκη να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο στην κοινωνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι -όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης- ορισμένες μειώσεις φόρων ενδέχεται να χαθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα και άρα να μην αποβούν σε όφελος των νοικοκυριών στα οποία και στοχεύουν.

Εν ολίγοις, η απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα, υπουργού Οικονομικών, στις εισηγήσεις τέτοιων μέτρων είναι ότι ισοδυναμούν με διεύρυνση του ελλείμματος και μεγαλύτερο δανεισμό σε μια περίοδο που αυξάνεται το κόστος για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα και επικρατεί αναταραχή στις αγορές.

Έτσι, μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλλυλεγγύης και έκτακτες άμεσες ενισχύσεις για το προτοφόλι του πολίτη.

Εξάλλου, μετά την αύξηση χρέους και ελλειμμάτων την τελευταία διετία εξαιτίας των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να πειθαρχίσει σε δημοσιονομική προσαρμογή στο πλαίσιο των αλλαγών του Συμφώνου Σταθερότητας.