ΕΝΦΙΑ: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από τις νέες αντικειμενικές

ΕΝΦΙΑ: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από τις νέες αντικειμενικές

Στο κέντρο της Αθήνας οι αυξήσεις φτάνουν το 62%, ενώ από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δε γλιτώνουν ούτε και οι λεγόμενες «λαϊκές περιοχές».

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζουν ότι ίσως οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρειαστεί να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο. Αυτό προκύπτει από τις νέες αντικειμενικές αξίες, όπως αυτές προτάθηκαν από τους εκτιμητές ακινήτων. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 3,5% έως 22% και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις περιοχών το ποσοστό φτάνει στο 62%.

Στην Αττική το μεγαλύτερο ποσό ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικός. Όπως συμπεραίνεται από τις προαναφερθείσες περιοχές, καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ έπαιξε η ύπαρξη ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (π.χ. Airbnb). Επίσης, παράγοντας αύξησης των τιμών είναι το προβλεπόμενο κατασκευαστικό κόστος, που ξεκινά από τα 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Βέβαια, ακόμα και ιδιοκτήτες ακινήτων σε «λαϊκές» περιοχές, όπως η Δραπετσώνα, θα δουν τον φόρο να ανεβαίνει.

Εκτός Αττικής, τα ακίνητα σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλή ζήτηση, θα έχουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ που κυμαίνεται από 20-40%, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, στα νησιά των Κυκλάδων.

Συνολικά, υπάρχουν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας, κάτι που σημαίνει 6070 ζώνες. Μειώσεις είχε το 23% των ζωνών και 17% έμειναν αμετάβλητες, σύμφωνα με τις προτάσεις των εκτιμητών.

Οι νέες αντικειμενικές εκτιμάται να ανακοινωθούν τον Μάιο, όπως έχει προγραμματιστεί από τους θεσμούς, και να τεθούν σε ισχύ από το 2019, έτσι ώστε να μην υπάρξει αύξηση του φόρου, και στη συνέχεια να καταργηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, αντίθετοι σε αυτή την «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης φαίνεται να είναι οι Ευρωπαίοι που, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, θεωρούν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μεριμνά για τους μικροϊδιοκτήτες, «κόβοντας» έτσι τις πιθανές αιτήσεις για μεταφορά των φορολογικών βαρών στους ιδιοκτήτες με μεσαία ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Επομένως, το πλάνο αυτό της κυβέρνησης σταματά προς το παρόν, και το οικονομικό επιτελείο ερευνά άλλες εναλλακτικές.