ΕΝΦΙΑ: Τα σημεία – «κλειδιά» που πρέπει να προσέξετε για να «ξεφουσκώσετε» τον λογαριασμό σας

ΕΝΦΙΑ: Τα σημεία – «κλειδιά» που πρέπει να προσέξετε για να «ξεφουσκώσετε» τον λογαριασμό σας
Photo: pixabay.com
Συχνά οι ιδιοκτήτες έχουν παραβλέψει να καταχωρίσουν σωστά στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα του ακινήτου κι έτσι καλούνται να πληρώσουν «φουσκωμένο» φόρο.

Γιώργος Αλεξάκης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες σε 10 σημεία-κλειδιά στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφύγουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς στο τελικό ποσό πληρωμής του φόρου.

Συγκεκριμένα στα ειδοποιητήρια πληρωμής όπου αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, θα πρέπει να δώσουν έμφαση για τυχόν λάθη, παραλείψεις η κενά. Κι αυτό για να προβούν σε διορθώσεις και υποβολή τροποποιητικής δήλωση Ε9 για νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Να σημειωθεί ότι συχνά οι ιδιοκτήτες έχουν παραβλέψει να καταχωρίσουν σωστά στοιχεία για τον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, για βοηθητικούς χώρους, που δηλώνονται συχνά ως κύριοι, ή έχουν κάνει λάθη σε σχέση με την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου. Επίσης, εφόσον πρόκειται για εξοχική κατοικία ή για αγροτεμάχιο σπουδαίο ρόλο παίζει η απόσταση από την θάλασσα καθώς μικρότερη των 800 μέτρων προσαυξάνει το ποσό του φόρου.

Ειδικότερα τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να δοθεί σημασία είναι τα εξής:

  1. Όροφος: Θα πρέπει να δηλώνεται ο ακριβής όροφος καθώς σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του σωστού αριθμού ορόφου, ο φόρος βασίζεται στον συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Έτσι ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τις μεζονέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
  2. Ημιτελή κενά κτίσματα: Αν έχουν δηλωθεί σωστά και έχει υπολογιστεί η έκπτωση φόρου κατά 60%.
  3. Ηλικία:Στον σχετικό κωδικό πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
  4. Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού:Αν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός το μηχανογραφικό σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό.
  5. Αγροτεμάχια με κτίσμα: Σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο φόρος πενταπλασιάζεται αλλά δεν ισχύει το ίδιο αν το κτίσμα είναι γεωργικό.
  6. Απόσταση από τη θάλασσα:Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.
  7. Εμπράγματα δικαιώματα: Ο φόρος μεταβάλλεται δραστικά ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) και θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι σωστοί κωδικοί στο Ε9.
  8. Βοηθητικοί χώροι: Λάθος που κοστίζει ακριβά είναι η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κι αυτό γιατί στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης καθώς για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
  9. Συνιδιοκτησία:Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ακινήτου.
  10. Επαγγελματικοί χώροι: Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.

Η ακτινογραφία των εκκαθαριστικών

Σε σχέση πάντως με τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν χθες μια πρώτη αποτίμηση έδειξε ότι:

  • οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες είδαν μείωση στα εκκαθαριστικά τους. Τα ποσά μείωσης ξεκινούν από 10 έως 100 ευρώ για μικρομεσαίες περιουσίες (κυρίως στα αστικά κέντρα). Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις φτάνουν έως και 5.000 – 7.000 ευρώ.
  • περίπου 15% των ιδιοκτητών έχουν να πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι, δηλαδή με μείωση ή αύξηση μικρότερη των 5 ή 10 ευρώ.
  • το 3% των ιδιοκτητών είδαν αύξηση περίπου 50 ή έως και 100 ευρώ.
  • το 2,5%-3% υπολογίζεται ότι βλέπει πολύ μεγάλη αύξηση ή και τριπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται φέτος να πληρώσουν. Πρόκειται συνολικά για ένα ποσό 120-130 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 100 -300 ευρώ για τους περισσότερους, αλλά μπορεί να ξεπερνούν τα 500 ή και τα 1.000 ευρώ, με βάση τη συνολική περιουσία, ιδίως για ακίνητα στην επαρχία που για πρώτη φορά θα πληρώσουν «κανονικό» ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρώτη δόση τουλάχιστον πρέπει να πληρωθεί στις επόμενες 20 μέρες, έως 31 Μαΐου.

Πηγή: news247.gr