Εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες για την ανάπτυξη του Turkish Stream ζητά η Ρωσία

Εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες για την ανάπτυξη του Turkish Stream ζητά η Ρωσία
epa06198016 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during a joint news conference with Jordanian Foreign Minister Ayman al-Safadi (not pictured) at the Foreign Ministry in Amman, Jordan, 11 September 2017. Lavrov arrived in Amman following a visit to Saudi Arabia where he had talks that mainly focused on the situation in Syria and conflict among GCC countries. EPA/AHMAD ABDO

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση της Μόσχας να προχωρήσει στην επέκταση του αγωγού στη ΝΑ Ευρώπη.

Σαφή κατέστησε την πρόθεση της Ρωσίας να επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream προς το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον δοθούν εγγυήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντηση που είχε με μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Επιχειρηματιών.

«Οι αυξανόμενες ανάγκες των κρατών της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν να καλυφθούν με την επέκταση της δεύτερης γραμμής τoυ αγωγού Turkish Stream στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι «βλέπουμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους μιας σειράς κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία που είχαμε με το South Stream, θα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε με τέτοια συνεργασία ως προς την επέκταση του στο έδαφος της ΕΕ, μόνο αφότου λάβουμε σαφείς νομικές εγγυήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Το έργο που αφορά την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream προβλέπει την κατασκευή του αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας με προορισμό το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και εν συνεχεία την επέκταση του έως την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα έχει μήκος 910 χιλιόμετρα, το χερσαίο τμήμα (επί τουρκικού εδάφους) 180 χιλιόμετρα. Ο εν λόγω αγωγός αντικατέστησε τον αγωγό South Stream, ο οποίο θα περνούσε μέσω Βουλγαρίας. Η Ρωσία ακύρωσε την κατασκευή του στα τέλη του 2014 εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται, της στάσης που τήρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.