Έγγραφο-φωτιά του Ευρωκοινοβουλίου. Φόβος για χημική επίθεση του ISIS

Έγγραφο-φωτιά του Ευρωκοινοβουλίου. Φόβος για χημική επίθεση του ISIS

Φόβος για χημική ή βιολογική επίθεση των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Χρήστος Δεμέτης

Η Beatrix Immenkamp, πολιτική αναλύτρια του Ευρωκοινοβουλίου, έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έκθεση της με την οποία προειδοποιεί πως οι τζιχαντιστές ενδέχεται να χτυπήσουν με χημικά όπλα στην Ευρώπη. Το έγγραφο της μελέτης της Immenkamp δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, στην κατηγορία “Think Tank” όπου αναρτώνται κείμενα που σχετίζονται με την γενικότερη πολιτική που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. Μπορεί κοινώς να καταλάβει κανείς ότι έρχονται περαιτέρω έλεγχοι συνόρων και αστυνόμευση. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως οι τζιχαντιστές απειλούν με περισσότερες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, πιο θανατηφόρες από το πρόσφατο μακελειό στο Παρίσι.

“Αυτό έχει κάνει ειδικούς να προειδοποιούν ότι η οργάνωση ίσως να σχεδιάζει να αποπειραθεί τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, τα οποία έχουν απαγορευθεί διεθνώς. Στις 19 Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, προειδοποίησε ότι το ISIS/Daesh ίσως σχεδιάζει χημική ή βιολογική επίθεση.

Επί της παρούσης, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν λαμβάνουν σοβαρά την πιθανότητα εξτρεμιστικές οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά ή πυρηνικά υλικά σε επιθέσεις στην Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας επίθεσης, εάν κάποια στιγμή γίνει, θα ήταν ακόμα πιο καταστροφικές”, σημειώνεται ως προειδοποίηση.

Η έκθεση αναφέρει πως πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν κατά καιρούς προειδοποιήσει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το ISIS να χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά ή ακόμα και πυρηνικά υλικά εναντίον ευρωπαϊκών στόχων.

Γίνεται αναφορά στη Νόμι Μπαρ-Γιάακοφ (International Security Department, Chatham House) και σε δική της ανάλυση που έχει αναρτηθεί στον Guardian, στην οποία έχει υποστηρίξει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος χρήσης μη συμβατικών όπλων από το ISIS στην Ευρώπη ή αλλού.

Ο Βόλφγκανγκ Ρουντισχάουσερ, διευθυντής του WMD (Weapons of Mass Destruction) Non-Proliferation Centre του ΝΑΤΟ, σε άρθρο του που εμπεριέχεται στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρει πως η οργάνωση έχει ήδη τη γνώση, και σε κάποιες περιπτώσεις τους ειδικούς, που θα επέτρεπε τη χρήση χημικών υλικών ως όπλων τρομοκρατίας.

Σημειώνεται μάλιστα πως έχει ήδη καταγραφεί χρήση χημικών όπλων από την οργάνωση σε Συρία και Ιράκ ενώ τονίζεται πως στόχος των τζιχαντιστών είναι η πρόκληση σοκ με σκοπό την τρομοκράτηση αλλά και την προσέλκυση νέων μελών.

“Το ISIS έχει στρατολογήσει εκατοντάδες ξένους μαχητές, περιλαμβανομένων κάποιων με πτυχία στη Φυσική, τη Χημεία, και την Επιστήμη Υπολογιστών, οι οποίοι, σύμφωνα με ειδικούς, μπορούν να δημιουργήσουν θανατηφόρα όπλα από πρώτες ύλες”, αναφέρεται.

Η Beatrix Immenkamp καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία του ISIS που μπορούν να στρατολογήσουν περαιτέρω επιστημονικό προσωπικό για να υλοποιηθεί η μεγαλύτερη καταστροφή. Τα περιουσιακά στοιχεία του ISIS σύμφωνα με μελέτη του Reuters ανέρχονται σε 2 τρις δολάρια με ετήσια έσοδα 2,9 δις, κυρίως από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Εκτιμάται πως η τρομοκρατική τζιχαντιστική οργάνωση έχει καταλάβει αποθήκες στο Ιράκ που είχαν χημικά όπλα, περιλαμβανομένων αερίων μουστάρδας.

Τον Ιούλιο του 2014, η ΙΑΕΑ (Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας) αποκάλυψε πως εξτρεμιστές οι οποίοι συνδέονταν με το ISIS έκλεψαν πυρηνικό υλικό από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, ενώ μέσω των παρακλαδιών του στη Λιβύη, το ISIS ίσως να έχει πρόσβαση σε χημικά υλικά από παλαιά προγράμματα.

Τον Αύγουστο του 2014, σε laptop Τυνήσιου πτυχιούχου Φυσικής και Χημείας που μαχόταν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία βρέθηκε έγγραφο 19 σελίδων για την ανάπτυξη βουβωνικής πανώλης και τη χρήση της ως όπλου. Στη Συρία, κάποια χημικά και βιολογικά όπλα (Σαρίν, ρικίνη) θεωρείται πως βρίσκονται ακόμα στη χώρα και είναι πιθανώς προσβάσιμα στο ISIS.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον πιθανότατα θα έπρεπε να ανακοινώσει στους Βρετανούς πολίτες ότι υπάρχει κίνδυνος επίθεσης με βιολογικά και χημικά όπλα.

Από την πλευρά του, ο Ρομπ Γουένραιτ, επικεφαλής της Europol έχει δηλώσει μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι: “Έχουμε να κάνουμε με μία πολύ καλά οργανωμένη τρομοκρατική οργάνωση – και από οικονομικής πλευράς- η οποία είναι ενεργή στους δρόμους της Ευρώπης.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος τα τελευταία δέκα χρόνια”.

Παρακάτω, τα περιστατικά στην Ευρώπη που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και τους τζιχαντιστές:

Με κόκκινο τα χτυπήματα που αποδίδονται στους τζιχαντιστές. Ανάμεσα τους και το μακελειό στην Άγκυρα το οποίο δεν ανέλαβαν επίσημα ποτέ. Με κίτρινο οι επιθέσεις που έχουν εμπνευστεί από τη δράση του ISIS. Με πορτοκαλί τρίγωνο οι περιοχές υψηλού κινδύνου. Με “αναθρωπάκι” οι συλλήψεις μελών του ISIS:

Πηγή: news247.gr