Ενιαίος συντελεστής στη φορολογία – Τι θα γίνει με τις αποδείξεις

Ενιαίος συντελεστής στη φορολογία – Τι θα γίνει με τις αποδείξεις

Αφορολόγητο μεταξύ 9.000- 12.0000 και αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων εξετάζει η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη θέσπιση ενιαίας κλίμακας για τα εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια, ενώ φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το καθεστώς που θα διέπει το νέο σύστημα χρήσης του πλαστικού χρήματος και του «χτισίματος» του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει:

1.Φορολόγηση εισοδημάτων 2016. Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, ενδεχομένως ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Ως προς το ύψος του αφορολόγητου, εξετάζεται να ανέρχεται από 9.000 έως 12.000 ευρώ- ανάλογα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

2.Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια και τα ιατρικά έξοδα. Το γεγονός ότι θα αναγνωρίζονται περισσότερες αποδείξεις αναμένεται να οδηγήσει το Υπουργείο Οικονομικών στο να ζητήσει υψηλότερο ποσοστό αποδείξεων επί του εισοδήματος.

Ένα παράδειγμα έφερε ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του: Κάποιος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ θα προσκομίζει αποδείξεις μέσω τραπεζών ύψους 9.500 ευρώ, δηλαδή το 38% του εισοδήματός του. Αν κάποιος έχει εισόδημα 8.000 ευρώ, θα του ζητηθούν αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ, δηλαδή το 50% του εισοδήματός του.

 

Πηγή: Καθημερινή