«Ενήλικοι στο Δωμάτιο»: Επιχορήγηση 629.561 ευρώ στην ταινία του Κώστα Γαβρά

«Ενήλικοι στο Δωμάτιο»: Επιχορήγηση 629.561 ευρώ στην ταινία του Κώστα Γαβρά
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην παρουσίαση του βιβλίου του "Αυτοβιογραφία, Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας", Αθήνα, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με σχετική απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.

Τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά, η οποία θα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη,  βρίσκονται σε εξέλιξη και με σχετική απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, η ταινία θα λάβει επιχορήγηση 629.561 ευρώ. Το σχετικό έγγραφο, για την απόφαση της επιχορήγησης, δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών με τίτλο «Ενήλικοι στο δωμάτιο» (Adults In Α Room), που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά τον Οκτώβριο του 2017, και αφηγείται το σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του συγγραφέα του στο Υπουργείο Οικονομικών, και το πώς αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τα όσα συνέβαιναν το 2015, όταν η χώρα κατέρρευσε οικονομικά.

«Η ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή.   Έχουμε εξασφαλίσει μια ομάδα από κορυφαίους ηθοποιούς από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», έχει δηλώσει σχετικά με την υπόθεση της ταινία ο Κώστας Γαβράς.

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται -εκτός από την Αθήνα- στις Βρυξέλλες, τη Ρίγα, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.

Το καστ του -19ου στη σειρά- φιλμ του Κώστα Γαβρά, διεθνές και ελληνικό, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, και τον Γιάνη Βαρουφάκη υποδύεται ο Χρήστος Λούλης, τον Αλέξη Τσίπρα ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Δημήτρης Τάρλοου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Βαλέρια Γκολίνο τη Δανάη Στράτου, η Ζοσιάν Πινσόν την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ούλριχ Τουκούρ τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην ταινία παίζουν, ακόμη, οι Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Τοκάκης, Θέµης Πάνου και οι Νταν Σούρµανς, Ορελιάν Ρεκουάν, Βενσάν Νεµέτ, ο Αυστριακός Κορνίλιους Οµπόνια, ο Δανός Χένρικ Μπιρτς και ο Ιταλός Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

 

Ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής

Ο Νίκος Παππάς, με ανακοίνωσή του, απάντησε στα δημοσιεύματα για την χρηματοδότηση της ταινίας του Κώστα Γαβρά. «Είμαστε περήφανοι για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του πλαισίου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών που επιλέγουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους.

Είμαστε ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 49 διεθνών και εγχώριων παραγωγών (38 εκ των οποίων έχουν εγκριθεί) και που η συνολική ιδιωτική επένδυση ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ και οι νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο τις 11.500. Είμαστε ευτυχείς που ο Κώστας Γαβράς επέλεξε την Ελλάδα για τη νέα του ταινία.   Είμαστε ξεκάθαροι πως δεν θα επιχειρούσαμε καμία είδους λογοκρισία στο σενάριό του.

Ο οίστρος του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη-Μαρινάκη να δημιουργήσει έναν ακόμη αντιπερισπασμό στα «γαλαζοπράσινα» σκάνδαλα, οδηγεί σε νέα σπασμωδικά και κωμικά δημοσιεύματα. Το κακογυρισμένο έργο τους, δεν κόβει πλέον εισιτήρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.