Ενισχύει την πολιορκία του Κομπάνι το Ισλαμικό Κράτος

Ενισχύει την πολιορκία του Κομπάνι το Ισλαμικό Κράτος

Οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να σφυροκοπούν την κουρδική πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος στέλνει πολλές ενισχύσεις στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία, σε μια προσπάθεια να την θέσει υπό τον έλεγχό του έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πολιορκίας και ισχυρής αντίστασης από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στέλνουν μαχητές από τις επαρχίες Ράκα και Χαλέπι», τα βασικά προπύργια του ΙΚ στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν. «Στέλνουν ακόμη και άνδρες που δεν διαθέτουν πολύ εμπειρία στο πεδίο των μαχών».

«Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη μάχη για αυτούς: αν καταλάβουν το Κομπάνι, η μάχη κατά του ΙΚ στη Συρία θα διαρκέσει πάρα πολύ. Όμως αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα τους στους τζιχαντιστές», διευκρίνισε ο Άμπντελ Ράχμαν. «Έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στη μάχη αυτή».

Μετά την κατάληψη την Παρασκευή του γενικού αρχηγείου των κουρδικών δυνάμεων, οι μαχητές του ΙΚ «δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο», επεσήμανε ο ίδιος.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το 40% του Κομπάνι, κυρίως τον ανατολικό τομέα και περιοχές στο νότιο και δυτικό τμήμα της πόλης.

«Επιτίθενται από πολλά μέτωπα, όμως τους απωθούν. Στη συνέχεια επιτίθενται και πάλι προτού τους απωθήσουν ξανά», είπε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Χθες Σάββατο τουλάχιστον 36 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των κουρδικών δυνάμεων, μία εκ των οποίων εναντίον οχημάτων του ΙΚ που προσπάθησαν να εισέλθουν στο κέντρο του Κομπάνι.

Παράλληλα οι τζιχαντιστές προσπάθησαν για πρώτη φορά χθες να φτάσουν στα σύνορα με την Τουρκία, βόρεια του Κομπάνι, προτού τους απωθήσουν οι Κούρδοι.

Εξάλλου από τις εννέα νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν χθες το βράδυ οι ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ, κυρίως στο ανατολικό Κομπάνι, «υπήρξαν νεκροί μεταξύ των τζιχαντιστών και κατεστραμμένα οχήματα», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε 3,9 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες του Κομπάνι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει το ποσό των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία.

«Περισσότεροι από 180.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί στην Τουρκία μετά τις σφοδρές μάχες στο Κομπάνι, εντείνοντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Οι πόροι αυτοί, η ανάγκη για τους οποίους είναι άμεση, προορίζονται για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που διαχειρίζονται στο πεδίο τη μαζική εισροή μεταναστών», συνέχισε η Γκεοργκίεβα.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την παροχή νερού, στέγης και φαρμάκων, καθώς και εγκαταστάσεων υγιεινής για τους πρόσφυγες.

Η βοήθεια αυτή ανεβάζει στα 150 εκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που έχει αποδεσμεύσει φέτος η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Από την αρχή της επίθεσης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον του Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου, 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, τα δύο τρίτα εκ των οποίων έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Για σφαγή αμάχων, έκανε λόγο ο γγ του ΟΗΕ
O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να εμποδίσουν μία σφαγή αμάχων στο Κομπάνι», την κουρδική πόλη της Συρίας που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούν στην τουρκική μεθόριο.

«Επαναλαμβάνω τη βαθιά μου ανησυχία για την κατάσταση στο εσωτερικό και τα περίχωρα της συριακής πόλης Κομπάνι. Με το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις, χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο» προσέθεσε ο ίδιος στο Κάιρο στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή ότι «είναι πολύ πιθανό» οι άμαχοι «να σφαγιαστούν» εάν το Κομπάνι καταληφθεί από τους τζιχαντιστές που ξεκίνησαν την επίθεση αυτή από την 16η Σεπτεμβρίου.

Περίπου 700 άμαχοι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και 10.000 με 13000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα, είχε εκτιμήσει ο ίδιος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο