Ενισχυμένα κέρδη και συνέχιση των επενδύσεων για την 3Αλφα το 2016

Θετική πορεία για τον κύκλο εργασιών της εταιρείας που διατηρεί τον εξωστρεφή της χαρακτήρα.

Ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη παρουσίασε η εταιρεία 3αλφα – Αφοι Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ το 2016. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 26.193 χιλ. ευρώ έναντι 25.775 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση 1,6%.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «για την Ελλάδα το 2016 ήταν ένα ακόμα έτος που χαρακτηρίστηκε από τη γενικότερη αρνητική συγκυρία και τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην οικονομία και στην αγορά, με κυριότερα χαρακτηριστικά την έστω και οριακά αρνητική ανάπτυξη για ακόμα μία χρονιά, τη μειούμενη ζήτηση, την αρνητική καταναλωτική και επενδυτική ψυχολογία καθώς και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η κατάφερε να ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη».

Σε ότι αφορά τους όγκους που διακίνησε, η ηγετική θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά αποτυπώθηκε και από τη σημαντική εμπορική δυναμική της, καθώς το 2016 αγόρασε, επεξεργάστηκε και συσκεύασε 5.000 τόνους οσπρίων και ρυζιών από την εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα, η εταιρεία κατά το προηγούμενο έτος πέτυχε να διευρύνει τα μερίδια αγοράς που κατέχει. Αυτό επετεύχθη, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2016 ο δείκτης λιανικών πωλήσεων των καταστημάτων ειδών διατροφής σημείωσε πτώση της τάξης του 0,8% σε σχέση με το 2015.

Σύμμαχος της 3αλφα – Αφοι Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ στην ενίσχυση των πωλήσεών της ήταν αναμφίβολα ο εξωστρεφής της χαρακτήρας, όπως καταδεικνύεται μέσα από την διεθνοποίηση των εργασιών της, με την εταιρεία να εξάγει σήμερα τα προϊόντα της σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα μικτά κέρδη της 3αλφα – Αφοι Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 6.147 χιλ. ευρώ από 5.090 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 20,8%. Αναλόγως, το μικτό περιθώριο κέρδους κατά την χρήση 2016 ανήλθε σε 23,5% έναντι 19,7% της χρήσης 2015, αυξημένο κατά 4 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.

Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας συγκρατήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τη χρήση 2015. Το 2016 ανήλθαν σε 4.070 χιλ. ευρώ έναντι 4.025 χιλ. ευρώ το 2015.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων της 3αλφα – Αφοι Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ για τη χρήση 2016 ενισχύθηκαν σημαντικά-σχεδόν πενταπλασιάστηκαν-αφού ανήλθαν σε 1.830 χιλ. ευρώ από 387 χιλ. ευρώ της χρήσης 2015. Ομοίως, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 1.241 χιλ. ευρώ από 223 χιλ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Η θετική πορεία της εταιρείας κατά τη χρήση 2016 αντικατοπτρίστηκε επίσης τόσο στην μείωση του συνολικού της δανεισμού κατά 3,5% όσο και στον υπερδιπλασιασμό των ταμειακών της διαθεσίμων.

Στόχος οι επενδύσεις
Η 3αλφα – Αφοι Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ συνεχίζει να επενδύει, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό της και την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας. Ειδικότερα, η εταιρεία κατά την πενταετία 2012-2016 υλοποίησε επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ νέο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ είναι ήδη σε εξέλιξη για τη διετία 2017-2018.

Ο Άγης Καραγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα – Αφοι Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ, δήλωσε: «Προσηλωμένοι στον βασικό μας στόχο να προσφέρουμε προϊόντα που χαρακτηρίζονται από την ποιότητά τους και τη διατροφική τους αξία, θα εξακολουθούμε να δίνουμε τη δική μας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το 2018, χρονιά που αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία μας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, διευρύνοντας παράλληλα τη δραστηριότητα της 3αλφα σε νέες αγορές του εξωτερικού. Εδώ και 50 χρόνια, με φροντίδα και σεβασμό προς τους καταναλωτές μας, μεγαλώνουμε μαζί».