Lidl Ελλάς: Ενισχύουμε τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον

Lidl Ελλάς: Ενισχύουμε τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον
Η Νικολέττα Κολομπούρδα, Μέλος Διοίκησης της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, αναφέρεται στην κουλτούρα διαφορετικότητας και συμπερίληψης σε έναν σύγχρονο οργανισμό όπως η Lidl Ελλάς.

Eχει αποδειχθεί πως η διαφορετικότητα ενισχύει τη δηµιουργική σκέψη, την καινοτοµία αλλά και την επίλυση προβληµάτων. Γι’ αυτό και στα καταστήµατα της Lidl Ελλάς, το πιθανότερο είναι να δεις ένα µείγµα γυναικών και ανδρών ανεξάρτητα από τη θέση εργασίας. Γιατί για εµάς δεν έπαιζε ποτέ ρόλο το φύλο στην ανάληψη ενός ρόλου από ένα άτοµο. Ούτε στο πώς θα αµειφθεί. Ούτε στο πώς θα εξελιχθεί. Ούτε µέχρι πού θα εξελιχθεί. Έχοντας θέσει τις σωστές βάσεις, ενισχύουµε περαιτέρω τη δέσµευσή µας για τη διαµόρφωση ενός συµπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους και για όλες.

Η ενίσχυση της διαφορετικότητας και συµπερίληψης αποτελεί στρατηγικό στόχο για το σύνολο της επιχείρησης.

Ήδη µέσα από την προσέλκυση του ταλέντου, διατηρούµε διαφανείς διαδικασίες που δεν ευνοούν τις διακρίσεις. Χρησιµοποιούµε gender-neutral γλώσσα στην επικοινωνία µας και εξασφαλίζουµε ότι όλες µας οι αγγελίες είναι ελεύθερες από κάθε είδους bias. Και, έχουµε ήδη υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, δεσµευόµενοι για ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις, θετικό, φιλικό και ανοιχτό για όλους και για όλες, όπου ο καθένας και η κάθε µία µπορεί να είναι ο εαυτός του/της.

Άλλωστε, τα ίδια τα Μέλη της Διοίκησης εκφράζουν την ποικιλοµορφία της επιχείρησης. Ποικιλοµορφία στο φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, το εκπαιδευτικό και πολιτισµικό background. To 40% των Μελών της Διοίκησης είναι γυναίκες, και ενεργούν ως role models σε πολλά επίπεδα.

4.303 από τους 6.594 ανθρώπους µας είναι γυναίκες. Εργαζόµενοι στα καταστήµατα, στις αποθήκες, στα γραφεία – σε διαφορετικούς ρόλους, από διαφορετικά ακαδηµαϊκά και κοινωνικο-οικονοµικά υπόβαθρα, στην επαρχία, σε πόλεις, µητροπόλεις, µε διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικό τρόπο σκέψης… Και σ’ όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι διαφορετικές ηλικίες και διαφορετικές γενιές, από baby boomers µέχρι generation Z – όλοι µε διαφορετικές, πολλές φορές αντικρουόµενες ανάγκες, απαιτήσεις και προσδοκίες.

«Έχοντας θέσει τις σωστές βάσεις, ενισχύουμε περαιτέρω τη δέσμευσή μας για τη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους και για όλες».

Tο να επενδύσεις στις ατοµικές ανάγκες µε ένα τέτοιο µείγµα ανθρώπων σε τόσες πολλές περιοχές µιας χώρας αποτελεί ένα µεγάλο στοίχηµα. Το να δηµιουργήσεις όµως τις συνθήκες και να εισάγεις πρωτοβουλίες ώστε να µπορεί ο καθένας να είναι ο εαυτός του και να «ευδοκιµήσει» µε αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύει και το σεβασµό στην ποικιλοµορφία του ανθρώπινου δυναµικού. Στο πλαίσιο αυτό, η ατοµική µε την εταιρική ευηµερία είναι δύο πράγµατα αλληλένδετα. Γι’ αυτό, η εµπειρία που ο κάθε εργαζόµενος έχει από το περιβάλλον εργασίας που του προσφέρουµε είναι πολύ σηµαντική. Δείχνει ότι σεβόµαστε τις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων µας. Ένα επιτυχηµένο employee experience δεν αυξάνει µόνο την ικανοποίηση και διακράτηση του ανθρώπινου δυναµικού, αλλά και την ίδια του την παραγωγικότητα.

Το word-of-mouth παραµένει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο: ενδυναµώνει το employer brand µας και εξωτερικά. Γιατί οι καλύτεροι πρεσβευτές µας είναι οι άνθρωποί µας.