Ενίσχυση της Frontex και μείωση του αριθμού των μεταναστών ζητούν επισήμως Γαλλία και Γερμανία

Ενίσχυση της Frontex και μείωση του αριθμού των μεταναστών ζητούν επισήμως Γαλλία και Γερμανία
epa04987377 Police manage the flow of refugees on the border between Serbia and Croatia, in Berkasovo, Serbia, 21 October 2015. An estimated 3,500 migrants spent a night of nearly freezing temperatures at Serbia's closed border crossing with Croatia at Berkasovo-Bapska. As tensions rose on the ground and between European capitals over the migrant influx, a meeting was called Sunday in Brussels for 10 EU and Balkan leaders to discuss the 'unfolding emergency.' EPA/STRINGER

Με κοινή επιστολη τους οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο κρατών ζητούν ουσιαστική ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δηλώνουν πως είναι “βαθιά πεπεισμένοι” πως η ροή των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη “πρέπει να μειωθεί”, σε κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε σύγχυση ανάμεσα σε τρομοκράτες και μετανάστες”, δηλώνουν ο Μπερνάρ Καζνέβ και ο Τόμας ντε Μεζιέρ στην επιστολή αυτή, που φέρει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου.

Καλούν επίσης να “βρεθεί μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση” και τάσσονται υπέρ μιας “ουσιαστικής ενίσχυσης” του ρόλου των επιχειρήσεων της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συντονισμού και επιτήρησης των συνόρων.

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη προσπαθεί να επαναπροωθήσει τους μετανάστες στις χώρες προέλευσης ή διέλευσής τους. Έτσι, η Ευρώπη και η Τουρκία συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου σε ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να ανασχεθούν οι μεταναστευτικές ροές, το οποίο θα συνοδευθεί από μια χρηματοδότηση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, της οποίας ο τρόπος καταβολής μένει να διευκρινιστεί.

Το διακύβευμα αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί. “Επειδή θέλουμε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν, πρέπει επειγόντως να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου”, γράφουν σε μια επιστολή που δημοσιοποιείται καθώς η Γερμανία μόλις ανακοίνωσε ότι κατέγραψε περισσότερους από 960.000 μετανάστες από τον Ιανουάριο.

Προειδοποιούν πως, αν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, δεν “βελτιωθούν ουσιαστικά”, οι πρόσφατες αποφάσεις για επαναπατρισμό των προσφύγων στην Ευρώπη “μπορεί να αμφισβητηθούν από την κοινή γνώμη των χωρών μας”.

Στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη έχει προστεθεί ένα θέμα ασφαλείας μετά την ανακάλυψη ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν αναμιχθεί με αιτούντες άσυλο κυκλοφορώντας με πλαστά διαβατήρια.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και με αυστηρότητα” προκειμένου να “διασφαλίσει ένα ύψιστο επίπεδο ασφάλειας στην επικράτειά της”, επιμένουν οι υπουργοί.

Η Frontex “θα πρέπει να διαθέτει ένα πιο σημαντικό απόθεμα αποσπασμένων επιχειρησιακών δυνάμεων” και “σε έκτακτες συνθήκες” θα πρέπει “να μπορεί να παίρνει την πρωτοβουλία να αναπτύσσει με δική της ευθύνη ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα”, υπογραμμίζουν ο γάλλος και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών στην επιστολή τους που απευθύνεται στον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και στον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο..

Οι συνοριοφύλακες της Frontex θα πρέπει “να έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες βάσεις δεδομένων” της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παραβολής Δακτυλικών Αποτυπωμάτων των Αιτούντων Άσυλο [Eurodac], τις βάσεις δεδομένων της Interpol και τις εθνικές βάσεις δεδομένων, κυρίως) και ο ρόλος της “θα μπορούσε επίσης να διευρυνθεί μέχρι την πιθανότητα να διεξάγει επιχειρήσεις στο έδαφος μιας τρίτης χώρας”, με τη συμφωνία της ενδιαφερόμενης χώρας και της ΕΕ, υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί.

Οι κ.κ. Καζνέβ και ντε Μεζιέρ εκτιμούν επίσης πως “προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικοί οι συνοριακοί έλεγχοι, οι κατάλληλες βάσεις δεδομένων πρέπει να διασυνδεθούν” και επαναφέρουν την επιθυμία τους για μια “στοχευμένη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων Σένγκεν”.

Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα να ξεμπλοκάρουν το ευρωπαϊκό Αρχείο Ονομάτων Επιβατών (“PNR”), ένα αρχείο που επιτρέπει την παρακολούθηση των διαδρομών των αεροπορικών επιβατών.

Οι δύο υπουργοί εκτιμούν, τέλος, πως είναι “αναγκαίο” τα κέντρα υποδοχής μεταναστών κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη να “είναι επιχειρησιακά το συντομότερο δυνατό”, καθώς η δημιουργία των κέντρων αυτών “είναι πολύ χρονοβόρα”.