Eνίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά

Eνίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά
Greek Prime Minister Alexis Tsipras received Secretary-General of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), Jose Angel Gurria Trevino, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on Feb. 11, 2015. / Συνάντηση Τσίπρα με τον γγ του ΟΑΣΑ Jose Angel Gurria Trevino, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου, 2015.

Πότε και πόσα θα λάβουν οι συνταξιούχοι από τον «μποναμά» Τσίπρα. Ποια νησιά γλίτωσαν τον ΦΠΑ.

Άμεση απόδοση 13ης σύνταξης σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα χρήματα για αυτές τις κοινωνικές παροχές θα προέλθουν από την υπέρβαση των εσόδων του δημοσίου το 2016.

«Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μία παλαιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους το έχουν ανάγκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι η διανομή του ποσού για τους συνταξιούχους θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω, με όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα συνταξιοδοτικά κλιμάκια να λαμβάνουν μεγαλύτερη ενίσχυση. «Όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ», τόνισε στο μήνυμά του.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό ποσό για την 13η σύνταξη φτάνει τα 617 εκατ. ευρώ, ενώ από της απαλλαγής της αύξησης του ΦΠΑ αναμένεται να ωφεληθούν τα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου. «Είμαστε υποχρεωμένοι από τη συμφωνία να εφαρμόσουμε την εξίσωση του ΦΠΑ και θα την εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας στα νησιά σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε για το θέμα του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός.

«Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας το μήνυμά του, συμπληρώνοντας ότι «τη συμφωνία με τους εταίρους θα την τηρήσουμε στο ακέραιο αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας», αποφεύγοντας να κάνει αναφορά εάν υπήρχε ή όχι συνεννόηση με τους θεσμούς για τις συγκεκριμένες παροχές.

«Η Ελλάδα με τις θυσίες του ελληνικού λαού κρατάει το βάρος όλης της Ευρώπης και στο Προσφυγικό και στην οικονομική κρίση. Και αυτό ήλθε η ώρα να το αναγνωρίσει η Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδύνατων. Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός πολύ δύσκολου μαραθώνιου. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, λέγοντας ότι αποτελούν το πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία, ενώ έκανε αναφορά και στα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του πέτυχε να ρίξει το στόχο του 4,5% που είχε συμφωνηθεί πριν το 2015 στο 0,5%.

«Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Πιο αναλυτικά, επισημαίνουν ότι:

  • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

«Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ενώ, «τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου».

Tα νησιά του Αιγαίου που «γλίτωσαν»

Το δεύτερο μέτρο, της αναστολής των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ από 1/1/2017 αφορά τα νησιά: Λέσβος, Χίος, Σάμος και Κω τα οποία ως γνωστό έχουν δεχθεί το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών από την Συρία και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο το οποίο αναστέλλεται, αφορούσε στην εφαρμογή της τελευταίας, τρίτης φάσης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έτσι, στα συγκεκριμένα νησιά οι συντελεστές του ΦΠΑ θα παραμείνουν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές.