Εννέα αριθμοί που πρέπει να ξέρετε από τη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή

Εννέα αριθμοί που πρέπει να ξέρετε από τη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή
epa05049319 US President Barack Obama (C) is greeted by world leaders as he arrives for family photo during the COP21, United Nations Climate Change Conference, in Le Bourget, outside Paris, France, 30 November 2015. The 21st Conference of the Parties (COP21) is held in Paris from 30 November to 11 December aimed at reaching an international agreement to limit greenhouse gas emissions and curtail climate change. EPA/MARTIN BUREAU / POOL MAXPPP OUT

Πόση είναι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στη γη; Ποιες χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίου;

της Χίλαρι Μπρουκ

Οι ηγέτες του κόσμου συζήτησαν τα σχέδιά τους για μείωση των εκπομπών στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι. Αν και κάποιοι υποδέχονται τις φετινές συνομιλίες ως πολλά υποσχόμενες, άλλοι παραμένουν σκεπτικοί εξαιτίας της μακράς ιστορίας συνόδων που δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε χειροπιαστές αποφάσεις.

Ιδού μερικοί αριθμοί που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο Παρίσι:

21:

Η φετινή είναι η 21η ετήσια «Σύνοδος των Συμβαλλομένων Μερών», ή αλλιώς COP21. Στις προηγούμενες συνόδους περιλαμβάνονται η COP3 (το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997) και η COP15 (η Συμφωνία της Κοπεγχάγης το 2009). Και οι δύο προηγούμενες σύνοδοι, όμως, απέτυχαν να καταλήξουν σε δεσμευτικές συμφωνίες για την περικοπή των εκπομπών των κρατών.

2 βαθμοί Κελσίου:

Είναι η αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία που πολλοί ηγέτες του κόσμου ελπίζουν να αποτρέψουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μια αύξηση άνω των δύο βαθμών θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις – από την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας μέχρι βαρύτατες ξηρασίες. Αν δεν αναληφθεί δράση για την περικοπή των εκπομπών, οι επιστήμονες λένε ότι η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τέσσερις βαθμούς μέχρι το 2100.

40%:

Η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τη Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι σήμερα.

26%:

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν στο Παρίσι να μειώσουν τις εκπομπές από 26% έως 28% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια (σε σχέση με τα επίπεδα του 2005). Η Κίνα λέει ότι θα μειώσει τις δικές της εκπομπές κατά 60% ανά μονάδα ΑΕΠ μέχρι το 2030, ενώ η Ευρώπη υποσχέθηκε περικοπή των δικών της εκπομπών κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κατά την επόμενη 15ετία.

183:

Ο αριθμός των χωρών (σε σύνολο 195) που πρότειναν να μειώσουν τις εκπομπές τους.

0.04%:

Το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σήμερα (συχνά αναφέρεται και ως 400 μέρη ανά εκατομμύριο). Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση εδώ και 800.000 χρόνια.

2015:

Ο φετινός χρόνος πρόκειται να είναι ο πιο ζεστός της ιστορίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό.

150:

Ο αριθμός των ηγετών του κόσμου που στήθηκαν για την «οικογενειακή φωτογραφία» της COP21 χθες.

11 Δεκεμβρίου:

Η τελευταία μέρα του δεκαπενθήμερου συνεδρίου.