Εννέα συμβουλές για να πάρετε αύξηση

Εννέα συμβουλές για να πάρετε αύξηση

Το πρώτο βήμα είναι να έχετε θάρρος.

της Λίζα Χο

Η συζήτηση για χρήματα και αύξηση είναι δύσκολη, ιδίως για τις γυναίκες, που οι μελέτες δείχνουν ότι είναι 25% λιγότερο πιθανό να πάρουν αύξηση μόλις βρουν το θάρρος να τη ζητήσουν. Αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν πρόκειται να σας δώσει χρήματα χωρίς λόγο και αν δεν επιμείνετε, η εταιρεία σας μπορεί να υποθέσει είστε ικανοποιημένοι με τον τρέχοντα μισθό σας. Ιδού μερικές συμβουλές που έμαθα από άλλους:

Να έχετε καλό λόγο

Δεν δικαιούστε αύξηση μόνο και μόνο επειδή είστε στην εταιρεία για κάποιο χρονικό διάστημα ή ανακαλύψατε ότι κάποιος άλλος κερδίζει περισσότερα από εσάς. Κάποιο από αυτά τα γεγονότα μπορεί να είναι ο καταλύτης για το αίτημά σας, αλλά δεν αποτελεί πειστικό λόγο για να λάβετε αύξηση.

Να είστε προετοιμασμένοι να διαπραγματευτείτε

Αποφασίστε εκ των προτέρων τι ποσό θα ζητήσετε, όπως επίσης και το ελάχιστο που θα δεχτείτε. Όσο και να θέλετε μια γρήγορη απάντηση, το αφεντικό σας μπορεί να αποφύγει να αποκαλύψει κάποιο ποσό ή να πρέπει να ζητήσει έγκριση για το αίτημά σας από κάποιον άλλο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό σημάδι. Το κλειδί είναι να είστε έτοιμοι να συνεχίσετε τη συζήτηση και να είστε σταθεροί στις πεποιθήσεις σας.

Να έχετε συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα

Στους επιχειρηματίες αρέσουν τα δεδομένα, προκειμένου να λάβουν συνειδητές αποφάσεις. Χρησιμοποιήστε αριθμούς για να ποσοτικοποιήσετε τις οργανωτικές επιπτώσεις σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, μην πείτε απλά ότι αυξήσατε τις πωλήσεις, πείτε ότι αυξήσατε τις μετατροπές σε πωλήσεις κατά Χ% και υπογράψατε με Χ νέους πελάτες τους τελευταίους 12 μήνες.

Μιλήστε επίσης για άυλα αποτελέσματα

Μαζί με τα μετρήσιμα αποτελέσματα, θα πρέπει να είστε σε θέση να δείξετε πού έχετε βοηθήσει πέραν των καθηκόντων σας καθώς και το θετικό παράδειγμα που αποτελείτε για τους άλλους με τη στάση σας και την ηθική σας στην εργασία.

Να αποπνέετε εμπιστοσύνη

Αξίζετε αυτήν την αύξηση αλλιώς δε θα τη ζητούσατε, σωστά; Οπότε, κάντε τη δική σας! Αν έχετε προετοιμάσει τα επιχειρήματά σας και έχετε συγκεντρώσει αποδείξεις, θα πρέπει να είστε σε θέση να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλά και να πιστεύετε 100% στο σκοπό σας.

Προγραμματίστε το

Μην αρπάξετε το αφεντικό σας καθώς περνάτε από το γραφείο του και μην περάσετε από το γραφείο του χωρίς προειδοποίηση. Πρόκειται για μια ευαίσθητη συνομιλία και θα θελήσετε ειδικό χώρο και χρόνο για να επικεντρωθείτε σε αυτή χωρίς διακοπές, τόσο εσείς όσο και ο διευθυντής σας.

Μιλήστε για το μέλλον

Ενώ είναι σημαντικό να περιγράψετε με λεπτομέρεια ό,τι έχετε ήδη καταφέρει, καταστήστε σαφές ότι επενδύετε στο μέλλον. Εκφράστε τον ενθουσιασμό σας σχετικά με πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να λάβετε και εξηγήστε πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε να αναπτύσσεσθε και να μαθαίνετε για τη συνεχιζόμενη επιτυχία της εταιρείας.

Συμπεριφερθείτε επαγγελματικά

Δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε το αίτημά σας για αύξηση αναφέροντας πράγματα που δεν έχουν σχέση με την εργασία. Μην αναφέρετε προσωπικές δυσκολίες ή οικονομικά ζητήματα, όπως αύξηση του ενοικίου, δόσεις για νέο αυτοκίνητο, ή κάποιον ακριβό γάμο. Μην πάρετε αμυντική στάση και μην μιλήσετε υποτιμητικά για κάποιο συνάδελφο, προκειμένου να ενισχύσετε τη θέση σας.

Αφήστε την πόρτα ανοιχτή

Αν η αύξησή σας δεν εγκριθεί τώρα, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Η εταιρεία μπορεί να έχει όρια αποδοχών τα οποία δεν γνωρίζετε. Αφήστε το αφεντικό σας με την εικόνα ότι είστε ακόμα πρόθυμοι να έχετε εξαιρετική απόδοση, ότι θέλετε να συνεχίσετε τη συζήτηση και θα προγραμματίσετε μια νέα επίσκεψη για να συζητήσετε το θέμα σε τρεις έως έξι μήνες. Όταν ο χρόνος αυτός παρέλθει, να είστε έτοιμοι να δείξετε πώς λάβατε υπόψη τα σχόλιά τους και βελτιώσατε τις επιδόσεις σας.