Εννιά στους δέκα ανθρώπους ζουν μέσα στο νέφος και τη ρύπανση!

Εννιά στους δέκα ανθρώπους ζουν μέσα στο νέφος και τη ρύπανση!
BEIJING, CHINA - NOVEMBER 15: A Chinese woman wears a mask as haze from smog caused by air pollution hangs over the Forbidden City on November 15, 2015 in Beijing, China. As a result of industry, the use of coal, and automobile emissions, the air quality in China's capital and other major cities is often many times worse than standards set by the World Health Organization. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images) Photo:

Σοκαριστικά τα αποτελέσματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Το φαινόμενο της εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης χειροτερεύει σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός, ο οποίος υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη, επιδιώκει να παρακολουθήσει πιο αποτελεσματικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Όμως, για να προβεί σε βελτιώσεις πρέπει πρώτα να κατανοήσει πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά στον παγκόσμιο πληθυσμό. Έτσι, η τελευταία έκθεση αξιολογεί τόσο το επίπεδο της έκθεσης στη μόλυνση του αέρα, όσο και τις συνέπειες για κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των θανάτων.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η ρύπανση του αέρα είναι υψηλότερη στις χώρες της Κεντρικής Ασίας· η Κίνα, όμως, βρίσκεται μόλις στην έκτη θέση, πίσω από την Αίγυπτο, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Αφγανιστάν.

Η κατάταξη προκύπτει από τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αν και συνδέουμε την Κίνα με την εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Πεκίνου έδειξε ότι τα επίπεδα σωματιδίων – που δείχνουν τη συγκέντρωση τοξινών στον αέρα – έχουν στην πραγματικότητα μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε πέντε από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ.

Συνολικά, 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα δεν αγγίζει ασφαλή επίπεδα.

Μιλάμε για 9 στους 10, ενώ τα νούμερα είναι ακόμα χειρότερα για τις φτωχές χώρες. «Σχεδόν το 90% των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση παρατηρούνται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με τα δύο τρίτα των θανάτων να εντοπίζονται στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού» καταλήγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο οργανισμός θεωρεί τη ρύπανση του αέρα «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή με την οποία είμαστε όλοι αντιμέτωποι». Πλέον, αφορά πάνω απ’ το 80% των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις και σκοτώνει τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.