Ενώπιον δικαστή στη Γερμανία ο Πουτζντεμόν – Πιθανόν να ζητήσει άσυλο

Ενώπιον δικαστή στη Γερμανία ο Πουτζντεμόν – Πιθανόν να ζητήσει άσυλο

Ενώπιον δικαστή σήμερα στη Γερμανία ο Πουτζντεμόν. Μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψή του στη Βαρκελώνη.

Ο πρώην προεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία, υποστηρίζει η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας Neue Kiel, η οποία με τη σειρά της βασίζει το ρεπορτάζ της σε δικαστικούς κύκλους.

«Aναμένεται να το πράξει, η αίτηση ασύλου εξετάζεται όπως και κάθε άλλη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι καλές καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου», πρόσθεσε. Τελικά, όμως, η απόφαση εναπόκειται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.

Ενώπιον δικαστή στη Γερμανία

Χιλιάδες Καταλανοί υπέρμαχοι της αυτονομίας της επαρχίας τους συγκρούστηκαν χθες Κυριακή με την αστυνομία μετά τη σύλληψη στη Γερμανία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, πέντε μήνες αφού έφυγε από την Ισπανία.

Έπειτα από έκκληση της ριζοσπαστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας (CDR) οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας και οι Καταλανοί αστυνομικοί τους απώθησαν με γκλομπ και πυροβολώντας στον αέρα.

Από την πλευρά τους οι ίδιοι έριξαν αυγά, μπουκάλια, κάγκελα εναντίον της αστυνομίας, ενώ προσπάθησαν να εκτοξεύσουν και κάδους απορριμμάτων. Τελικά αργά το απόγευμα η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι διαδηλωτές φώναζαν: «Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή». Παρά τις προσπάθειες του Πουτζντεμόν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα για την αυτονομία, καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τον στήριξε.

Φτάνοντας έξω από το προξενείο της Γερμανίας ορισμένοι ύψωσαν φωτογραφίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας είχαν ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. Άλλοι, κρατούσαν πλακάτ με τη φράση, στα γερμανικά: «Ελευθερώστε τον πρόεδρό μας, μην γίνεστε συνένοχοι».

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τορέντ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία με τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η καταλανική κοινωνία θα δράσει όπως το κάνει πάντα χωρία βία», τόνισε.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, 87 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά: 79 στη Βαρκελώνη, εκ των οποίων οι 13 αστυνομικοί, επτά στην πόλη Λέριδα και ένας στη Ταραγκόν.

Όπως μετέδωσε το καταλανικό ραδιόφωνο, μέλη της CDR διέκοψαν την κυκλοφορία των δρόμων, όπως το είχαν κάνει στη διάρκεια των δύο απεργιών που είχαν κηρυχθεί μετά την αστυνομική βία στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την αυτονομία της Καταλονίας.

 

Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη την Κυριακή στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές. Κατηγορείται για “στάση” και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών, όπως και άλλοι 12 αυτονομιστές πολιτικοί. Όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές του Σλέσβιχ, θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον δικαστή στη Γερμανία. “Η ακρόαση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να εξακριβωθεί η ταυτότητα του συλληφθέντος. Το δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στο Σλέσβιχ θα αποφασίσει στη συνέχεια αν ο κ. Πουτζντεμόν θα πρέπει να κρατηθεί” μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία, ανέφερε η ανακοίνωση.

“Αυτό που μας κάνουν είναι υπερβολικό. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή ζητάμε ανεξαρτησία” είπε, με δάκρυα στα μάτια, μια διαδηλώτρια στη Βαρκελόνη, η 60χρονη καθηγήτρια Ρόσα Βέλα.

Σημειώνεται ότι ο Πουτζντεμόν έφυγε από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μιας από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας. Εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες με την ελπίδα ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη της Ευρώπης στον αγώνα του, κάτι όμως που δεν έγινε.