Ένταση στην Ειδομένη: Δακρυγόνα και χημικά εναντίον προσφύγων

Ένταση στην Ειδομένη: Δακρυγόνα και χημικά εναντίον προσφύγων

Σε εξέλιξη τα επεισόδια. Τραυματισμούς από σφαίρες καουτσούκ αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Τραυματισμούς προσφύγων στην Ειδομένη από σφαίρες καουτσούκ αναφέρουν μέλη των Γιατρών των Χωρίς Σύνορα, που τις τελευταίες ώρες, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζονται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Πηγή: news247