Ένταση στο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι δηλώσεις Λαφαζάνη

Ένταση στο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι δηλώσεις Λαφαζάνη

Επίθεση από τον Σίμο Κεδίκογλου στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις δηλώσεις Λαφαζάνη περί εξόδου από το ευρώ. 

Ένταση φέρεται να επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη περί εξόδου από το ευρώ. Συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 έδωσε συνέχεια σε όσα είπε την Κυριακή, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτή δήλωσε o κ. Λαφαζάνης : «Κάποιοι -αν μπορούσαν- θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για την έξοδο από το ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή λέει αναπαράγεται στα ΜΜΕ. Βεβαίως και το θέτουμε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι ιδεοληψία. Σήμερα σείεται συθέμελα η Ευρώπη και εμάς κάποτε μας έλεγαν γραφικούς».

Αναφερόμενος στο ευρώ δήλωσε πως «μιλάμε για ένα νόμισμα που έχει γίνει γερμανική φυλακή, του γερμανικού κατεστημένου». Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τους χειρισμούς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «διαλύεται το σύμπαν στην Ευρώπη, η Νότια Ευρώπη συνθλίβεται, και εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά, αλλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά».

Μετά τις αντιδράσεις από τις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Λαφαζάνης επανήλθε σήμερα μιλώντας στο Ant1 και δήλωσε σχετικά: «επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή αντιμνημονιακής πολιτικής και προγράμματος εντός της ευρωζώνης. Αν δεχθούμε εκβιασμούς, απειλές ή εκβιαστικά διλήμματα εμείς θα εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό μας πρόγραμμα».

Διαβάστε ακόμη: «Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Μηλιός: «Οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μειοψηφία που δεν εκφράζουν τη πολιτική μας»
Επίθεση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη εξαπέλυσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Μηλιός μιλώντας στο Mega: «Οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μια μειοψηφία που δεν επηρεάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Αναγνώρισε, πάντως, ότι γίνεται διάλογος στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλάξουν οι θέσεις του κόμματος όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«O ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει, μετά από πολυετείς συζητήσεις, και με μεγάλη πλειοψηφία του Συνεδρίου του, ότι δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή. Όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας παντού, εκφράζουν τις συλλογικές, συνεδριακές μας θέσεις. Η άλλη άποψη που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Καλύβης δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να διαμορφώσει το πρόγραμμά του. Ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο και δημιουργεί καταναγκασμούς, αλλά ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, μπορεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε αυτό το συγκρουσιακό πρόγραμμα και με τους κανόνες της ΕΕ να μπορεί να εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια συζήτηση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εγώ προσωπικά έχω παρόμοιες απόψεις με τον κ. Λαφαζάνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κενό στρατηγικής».

Αναγνώρισε, επίσης, ότι «η πολιτική την οποία θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες να περάσει μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και συνεπώς θα έρθει σε σύγκρουση. Προφανώς θα υπάρξει διαπραγμάτευση και θα δημιουργηθούν συμμαχίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διότι υπάρχουν παντού προβλήματα και ισχυρές αμφισβητήσεις σε αυτό που οικοδομείται και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε ότι το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στην ευρωζώνη εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Οπότε, υπάρχει η σκέψη ότι μπορούμε να συγκρουστούμε με αυτό το πλαίσιο, χωρίς να βγούμε από το ευρώ με δική μας πρωτοβουλία».

Κεδίκογλου: «Ο κ. Τσίπρας πατάει σε δύο βάρκες»
Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Σίμος Κεδικοκλου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζανη περί εξόδου απο το ευρώ, δήλωσε ότι «κάθε λεπτό που ο βουλευτής παραμένει μέλος και κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με αυτές τις θέσεις».

«Το να πατάς σε δυο βάρκες, σε αυτή του Τέξας και σε αυτή του κ. Λαφαζάνη, δεν γίνεται. Περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει επιτέλους άμεσα τη θέση του…» σημείωσε ο κ. Κεδίκοκλου.