Έντεκα τεχνολογικά επιτεύγματα της NASA που χρησιμοποιούμε καθημερινά

Έντεκα τεχνολογικά επιτεύγματα της NASA που χρησιμοποιούμε καθημερινά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς η Οδύσσεια του διαστήματος και οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ προσέφεραν μια σειρά από χρηστικά και πρακτικά αντικείμενα.

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να πετάξει στο διάστημα, μέχρι την ημέρα που ο Άρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι, χρειάστηκε να γίνουν δεκάδες μελέτες και να ανακαλυφθούν πρακτικά αντικείμενα και υλικά που αν και ουρανοκατέβατα, σήμερα είναι αναντικατάστατα σε μια σειρά από καθημερινές συνήθειες.

Το ήξερες πως τα σιδεράκια που χρησιμοποιούν οι ορθοδοντικοί έχουν λίγη από την τεχνολογία της ΝΑΣΑ; Φανταζόσουν ποτέ ότι το γεγονός πως κρατάς σήμερα ασύρματα εργαλεία και μηχανήματα, οφείλεται στους φουσκωτούς ανθρώπους με τη στολή του διαστήματος; 11 τεχνολογικές ανακαλύψεις και επιτεύγματα που προέκυψαν από την ανθρώπινη αναζήτηση του διαστήματος…

  1. Κατεψυγμένα τρόφιμα σε κενό αέρος

Πρόκειται για μια καινοτομία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τη ΝΑΣΑ προκειμένου να μειωθεί το βάρος των τροφίμων που αποθήκευαν στις διαστημικές αποστολές. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνταν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών κατά 98%, ενώ το βάρος του μειωνόταν στο 20% του αρχικού.

  1. Μικροτσίπς

Είναι η καρδιά και η ψυχή κάθε μικροσυσκευής που σας έχει λύσει τα χέρια. Το μυστικό πίσω από το ολοένα και συρρικνούμενο μέγεθος του κινητού ή του φορητού υπολογιστή σου. Τα πρώτα μικροτσίπ εξελίχθηκαν έπειτα από έρευνα της Texas Instruments για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Αμερικής και της ΝΑΣΑ.

  1. Σιδεράκια

Τώρα θα αναρωτηθείτε και εύλογα!! Πώς μπορεί να συνδέονται τα μισητά, αλλά απαραίτητα για σωστό και όμορφο χαμόγελο, σιδεράκια με την εξερεύνηση του διαστήματος. Απ’ ό, τι φαίνεται η ΝΑΣΑ, προκειμένου να στερεώσει ηλιακούς συλλέκτες στους δορυφόρους, κατασκεύασε ένα υλικό, τη νιτινόλη, που έχει την ιδιότητα να επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα – αφού έχει λυγίσει – εφόσον θερμανθεί. Με λίγα λόγια, η νιτινόλη είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούν σήμερα οι ορθοδοντικοί, ώστε να κρατούν το σχήματος παρά τη θερμότητα στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr