Εντείνεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Tι αναφέρουν κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται στις εκτιμήσεις τριών κεντρικών τραπεζιτών σε πρόσφατη οικονομική διάσκεψη στην Αθήνα. Πρόκειται για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Ηροδότου, καθώς και τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο. 

Η Handelsblatt σημειώνει την εκτίμηση του κ.Ηροδότου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν εστιάζει στη συναλλαγματική ισοτιμία (σ.σ. εννοεί προφανώς τη διακύμανση του ευρώ απέναντι στο δολάριο). 

«’Αυτό που κυρίως υπολογίζει η ΕΚΤ είναι οι επιπτώσεις της συναλλαγματικής διακύμανσης στον πληθωρισμό’, ανέφερε ο Ηροδότου. ‘Η άνοδος του πληθωρισμού, στο μεγαλύτερο μέρος της, οφείλεται στην ενέργεια και όχι στη συναλλαγματική διακύμανση’. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο ποσοστό-ρεκόρ του 8,6%, εντείνοντας την πίεση προς την ΕΚΤ. Μάλιστα οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 41,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόσφατα το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά εικοσαετίας (έναντι του δολαρίου) και πλησιάζει όλο και περισσότερο την απόλυτη ισοτιμία».   

Επιπλέον, η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει την αισιοδοξία του Γιάννη Στουρνάρα ότι «η ΕΚΤ θα συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό που θα περιορίζει την ανεπιθύμητη άνοδο των σπρεντ» στην περιφέρεια της ευρωζώνης. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η ΕΚΤ έχει ήδη προαναγγείλει ένα νέο εργαλείο, με το οποίο θα αποτρέπει την ανεπιθύμητη διεύρυνση των σπρεντ. Σε αυτά τα συμφραζόμενα η Τράπεζα της Φρανκφούρτης κάνει λόγο για ‘άμβλυνση των επεισοδίων κατακερματισμού’. 

Αιτιολογεί το εγχείρημα λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να έχει την ίδια επίδραση, την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους όσους συμμετέχουν στην ευρωζώνη».