Εντείνονται οι φόβοι για «νέες Evergrande» στην Κίνα

AFP

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτή μπορεί να επηρεάσει το διεθνές γίγνεσθαι.

Συνεχίζεται το κύμα ανησυχίας για ντόμινο εταιρικών καταρρεύσεων στην Κίνα, καθώς δύο νέοι όμιλοι στον χώρο των ακινήτων δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του, αθετώντας την πληρωμή ομολόγων την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021.

Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν τη Fantasia Holdings και τη Sinic Holdings, επιχειρήσεις οι οποίες, από ό,τι φαίνεται, μετά την Evergrande ετοιμάζονται να μπουν στο ιδιότυπο κλαμπ των χρεοκοπημένων της Κίνας. Σε αυτό το κλίμα, οι μετοχές τους κατρακυλούν, χάνοντας 60% σε ετήσια βάση.

Η Fantasia Holdings δεν κατάφερε να καταβάλει την Δευτέρα τα 205,7 εκατομμύρια δολάρια (177 εκατ. ευρώ) που χρωστούσε στους πιστωτές της, ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση, που έχει την έδρα της στη Σενζέν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ η εταιρεία διαχείρισης Country Garden Services Holdings ανακοίνωσε από την πλευρά της πως μια θυγατρική της Fantasia δεν αποπλήρωσε ένα δάνειο 700 εκατομμυρίων γιουάν (93 εκατ. ευρώ) και προέβλεψε πιθανή στάση πληρωμών του ομίλου ακινήτων.

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings, Moody’s Inverstors Service και S&P υποβάθμισαν σήμερα την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Fantasia Holdings Group Co. Ltd.

O Fitch μείωσε την αξιολόγησή του σε «RD» (περιορισμένη στάση πληρωμών) από «CCC-». Επίσης μείωσε την αξιολόγηση των ομολόγων της Fantasia σε δολάρια ΗΠΑ σε «C» από «CCC-».

Ο Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγησή του σε «Ca» από «B3».

Ο S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή του σε «SD» (Επιλεκτική Στάση Πληρωμών) από «CCC».

Οι φόβοι για μια μετάδοση της κρίσης στην κινεζική οικονομία ενισχύονται αφότου η Evergrande, η πιο χρεωμένη ιδιωτική εταιρεία ακινήτων της χώρας, προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα χρέος περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ και οδεύει προς αναδιάρθρωση.

Η Fantasia είναι μια εταιρεία ακινήτων πολύ λιγότερο σημαντική από την Evergrande, όμως οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει φέρνουν στο φως τις ανησυχίες των επενδυτών για τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων.