Εντείνονται οι φόβοι μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας- Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα

Εντείνονται οι φόβοι μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας- Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα
Ειδικά κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό σε ταξιδιώτες που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 16 Αυγούστου 2020. Τυχαιοποιημένους ελέγχους για τον νέο κορονοϊό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους, πραγματοποιούν από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορονοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αύξηση των κρουσμάτων αναμένει η επιστημονική κοινότητα αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως ο αριθμός αυτός «από μόνος του δεν μας λέει κάτι».

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας μετά το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, με 269 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Με προσοχή εξετάζει η επιστημονική κοινότητα τη διακύμανση του αριθμού των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, ενώ ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο αύξησης κατά το επόμενο διάστημα.

«Εδώ αρκετές ημέρες παρατηρούμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Χθες αναφέρθηκαν 269 νέα κρούσματα. Η αύξηση από τα 150 κρούσματα της Δευτέρας είναι μεν σημαντική αλλά θα την χαρακτήριζα συγκυριακή. Αυτό που θα πρέπει να αξιολογήσουμε είναι πώς τα μέτρα που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο θα επηρεάσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο», δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα, εκ των οποίων εκ των οποίων τα 220 εγχώρια και τα 49 εισαγόμενα. Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τα 125 εγχώρια και τα 25 εισαγόμενα. Την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 217 κρούσματα, τα 199 εγχώρια και τα 18 εισαγόμενα, ενώ ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο 230, εκ των οποίων τα 41 εισαγόμενα και τα 189 εγχώρια. Τέλος, την Παρασκευή 14 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 254 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 εισαγόμενα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται κατά τις τελευταίες ημέρες «μας δίνουν ουσιαστικά μια εικόνα του τι συνέβαινε στη χώρα πριν δύο εβδομάδες. Αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από μόνος του δε μας λέει κάτι».

«Θα πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση με τα ισχύοντα κάθε φορά περιοριστικά μέτρα, το αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς για COVID-19, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τους θανάτους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Λογικά και τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση κρουσμάτων», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Μικρή αύξηση του αριθμού εισαγωγών   

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού παρουσιάζει μικρή αύξηση. Την Τρίτη καταγράφηκαν 29 νέες εισαγωγές, τη Δευτέρα 12, την Κυριακή 39 και το Σάββατο 34. Στις ΜΕΘ, χθες Τρίτη, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 27 ασθενείς, ενώ τη Δευτέρα ήταν 26 και το Σαββατοκύριακο 23. Κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Υπό εξέταση τα νέα μέτρα   

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί και νέα περιοριστικά μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη τεθεί τοπικά σε ισχύ, αλλά και αυτών που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και την τηλεργασία.

Έτσι, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να προτείνει την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων ενώ δεν αποκλείεται από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ στον γενικό και ειδικό πληθυσμό. Παράλληλα  οι ειδικοί δεν αποκλείεται να προτείνουν την καθολική χρήση της μάσκας ακόμα και στους προαύλιους χώρους των σχολικών δομών. Τέλος, σε συνέχεια των μέτρων που αφορούν στην τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τις ευπαθείς ομάδες ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή και επιπλέον μέτρα προστασίας τους, όπως περιορισμοί στην μετακίνησή τους.

Ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η δήλωση του καθηγητή και μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι στα όρια του συναγερμού όσο τα κρούσματα είναι σταθερά περί τα 200 και επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ομάδα ατόμων που «κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι φέρουν τον ιό».

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα, ανέφερε πως αυτός είναι λίγο παραπάνω από το «1» και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν σε διψήφια νούμερα.

Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων ανέφερε πως συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υφιστάμενα μέτρα.

Σχολεία

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως  μπορούν να ανοίξουν μόνο με μάσκες και τάξεις με λιγότερους μαθητές τουλάχιστον σε ηλικίες πάνω από 5 χρονών και ότι δεν ισχύει ότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό. «Είναι δυσάρεστη αλλά είναι ασφαλής», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπ. Παιδείας είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής, με στόχο τη συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία υπό το φως και των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προστίθεται στην ανακοίνωση, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.).

Οπως δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, «το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, θα ανακοινωθεί το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

«Καραντίνα» για εργαζόμενους

Παράλληλα, σύσταση προς τους δημόσιους υπαλλήλους για παραμονή κατ’ οίκον για επτά ημέρες μετά την επιστροφή από διακοπές στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, κάνοντας χρήση της «αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού», περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Προϋπόθεση είναι να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Αλλιώς θα πρέπει να φορούν με την επάνοδό τους στην υπηρεσία μάσκα, εφόσον έρχονται σε άμεση επαφή με πολίτες ή με συναδέλφους εντός του ίδιου χώρου εργασίας σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου.