Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της gig economy – Τεράστιο το περιθώριο ανάπτυξης του κλάδου

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της gig economy – Τεράστιο το περιθώριο ανάπτυξης του κλάδου
Photo: pixabay.com
Ο κλάδος της οικονομίας gig άντεξε μια ταραχώδη διετία. Εξέρχεται από την πανδημία σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ  

Του Jacob Carpenter

Με τους φόβους για την παραλλαγή Omicron να έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει και σχεδόν όλους τους περιορισμούς για την πανδημία να έχουν αρθεί, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 μας έδωσε την καλύτερη ματιά στο πώς τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια αναμόρφωσαν τις καταναλωτικές συνήθειες.

Ένα ξεκάθαρο μάθημα: Οι οποιεσδήποτε ανησυχίες για συρρίκνωση του κλάδου της gig economy δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.

Αρκετές εταιρείες με επίκεντρο την εργασία μέσω διαδικτυακών πλατφορμών σημείωσαν ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και διάφορες προκλήσεις για συγκεκριμένους κλάδους και εμφανίζοντας έσοδα ρεκόρ. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο κλάδος έχει περιθώριο να επεκταθεί μετά την αναταραχή των δύο τελευταίων ετών – αν και η εμφάνιση στον ορίζοντα μακροοικονομικών καταιγίδων και ειδικών προκλήσεων απειλούν να εμποδίσουν αυτήν την ανάπτυξη.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες της οικονομίας gig – συμπεριλαμβανομένων των Uber, Lyft, Airbnb και DoorDash – αντιμετώπισαν πολυάριθμα ερωτήματα από τη Wall Street στο δεύτερο τρίμηνο. Θα μπορούσαν οι εταιρείες μεταφορών να γλιτώσουν αυξάνοντας τις χρεώσεις λόγω των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου; Θα συνέχιζαν οι πελάτες να ξοδεύουν το διαθέσιμο εισόδημα για ταξίδια σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού; Έχει κορυφωθεί η έκρηξη του κλάδου της παράδοσης τροφίμων; Θα μπορούσαν οι εταιρείες να προσελκύσουν αρκετούς υπαλλήλους; Θα βλάψουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες οι απολύσεις και οι περικοπές δαπανών;

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου έθεσαν τα περισσότερα από αυτά τα ερωτήματα:

– Η Uber ανέφερε τριμηνιαία έσοδα ρεκόρ ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια των εσόδων της το 2ο τρίμηνο του 2021, καθώς και εκείνων του δευτέρου τριμήνου της προ πανδημίας το 2019. Η δραστηριότητα παράδοσης τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται, σημειώνοντας άνοδο 37% σε ετήσια βάση, ενώ η χρήση των υπηρεσιών μεταφορών ξεπέρασε τα επίπεδα πριν από την πανδημία για πρώτη φορά.

– Η Airbnb δημοσίευσε τριμηνιαία έσοδα ρεκόρ 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 58% από έτος σε έτος, χάρη στην άνοδο των ταξιδιών και στην αύξηση των ενοικιάσεων παρατεταμένης διαμονής από απομακρυσμένους εργαζόμενους. Το τρίμηνο φέρνει την Airbnb σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τα συνολικά έσοδα 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε πριν από την πανδημία το 2019.

– Η DoorDash έκλεισε για πρώτη φορά με τριμηνιαία έσοδα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 30% σε ετήσια βάση μετά από έναν αριθμό ρεκόρ παραδόσεων.

– Η Lyft ξεπέρασε τα έσοδά της πριν από την πανδημία για πρώτη φορά, υπολειπόμενη ελάχιστα από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά το σύνολο των 867 εκατομμυρίων δολαρίων από την ίδια περίοδο του 2019.

– Ο μητρικός όμιλος Expedia της VRBO δεν αναλύει τα έσοδα για τη μονάδα ενοικίασης διακοπών, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Peter Kern είπε ότι η ζήτηση του τμήματος «συνεχίζει να είναι ισχυρή, πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019».

Αυτή η πεντάδα εταιρειών πέτυχε ή ξεπέρασε τις προβλέψεις εσόδων της Wall Street για το τρίμηνο, με τις Uber (άνοδος 37%), Lyft (άνοδος 45%) και DoorDash (άνοδος 17%), να καταγράφουν μεγάλα κέρδη στις τιμές των μετοχών τους μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Η ανάκαμψη ήταν απαραίτητη, καθώς η τιμή της μετοχής και των πέντε εταιρειών εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 26% από την αρχή τους έτους μέχρι σήμερα.