Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της φαρμακοβιομηχανίας το 2013

Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της φαρμακοβιομηχανίας το 2013
Photo: Ingram Publishing

Αύξηση στην παραγωγή και τα έσοδά του κατέγραψε ο κλάδος των φαρμάκων, στηρίζοντας έμπρακτα για άλλη μια χρονιά την ελληνική οικονομία.

Για άλλη μια χρονιά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία απέδειξε πως γνωρίζει πως να αντιστέκεται στην κρίση και να στηρίζει την οικονομία της χώρας, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατάφερε να αυξήσει τόσο τον όγκο της παραγωγής της όσο και τα έσοδά της, όταν στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας κατεγράφη μείωση παραγωγής και εσόδων.

Οι προβλέψεις για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας για το τρέχον έτος είναι επίσης θετικές, καθώς οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κατάφεραν μέσα στο 2013 να «κατακτήσουν» νέες θέσεις σε αγορές του εξωτερικού, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή διεθνή εμπορική επέκταση που παρουσιάζουν από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Η προοπτική διεύρυνσης των πωλήσεων γενοσήμων φαρμάκων και η ενδεχόμενη αύξηση του μεριδίου του κλάδου στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, που κυριαρχείται από εισαγόμενα φάρμακα, καθιστούν ακόμη πιο πιθανή την εκτίναξη των παραγωγικών μεγεθών του κλάδου τους επόμενους μήνες, αν και η συμπίεση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων δεν αποκλείεται, σε πρώτη φάση, να επιδράσει ανασταλτικά στην εξέλιξη της παραγωγικής του δραστηριότητας.

Διαβάστε ακόμη: Η φαρμακοβιομηχανία στον αγώνα της ενίσχυσης της οικονομίας

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013 ο όγκος της παραγωγής του κλάδου αυξήθηκε κατά 12,8%, σε επίπεδα που είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 64% και φυσικά υπερκαλύπτουν τη μείωση παραγωγής (-4,5%) που είχε καταγραφεί την ίδια χρονική περίοδο του 2012.

Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση συνοδεύτηκε από διεύρυνση των εσόδων του κλάδου, που ανήλθε σε 8,7% το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2012- Οκτωβρίου 2013, έναντι πτώσης τους κατά 0,5% το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Η εξέλιξη των εσόδων του κλάδου το 2013 ανά μήνα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Οκτώβριο, έχει ως εξής: +19,2% τον Ιανουάριο (-10,4% τον ίδιο μήνα του 2012), +2,8% τον Φεβρουάριο (-2,9%), +3,2% τον Μάρτιο (+7,1%), +26,3% τον Απρίλιο (-9,2%), -8,0% τον Μάιο (0,0%), +7,1% τον Ιούνιο (+8,5%), +1,4% τον Ιούλιο (-12,9%), +6,0% τον Αύγουστο (+16,1%), +17,9% τον Σεπτέμβριο (-13,4%) και +13,8% τον Οκτώβριο (+25,3%).

Αυξημένες ήταν οι πωλήσεις και στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά, με τις διεθνείς πωλήσεις, όμως, τους περισσότερους μήνες να καταγράφουν διψήφια ποσοστιαία άνοδο.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε άλλες ευρωπαϊκές, καθώς και σε ασιατικές και αφρικανικές αγορές, αυξήθηκαν με ρυθμό 35,1% τον Ιανουάριο, 16,1% τον Φεβρουάριο, 9,7% τον Μάρτιο, 43,1% τον Απρίλιο, 5,5% τον Μάιο, 8,7% τον Ιούνιο, 33,5% τον Αύγουστο, 16,8% τον Σεπτέμβριο και 17,7% τον Οκτώβριο, καθώς μόνο τον Ιούλιο παρουσίασαν κάμψη (-1,2%).

Διαβάστε ακόμη: ΒΙΑΝΕΞ: Family affair

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η φαρμακοβιομηχανία στην ελληνική οικονομία είχε επιβεβαιώσει σε πρόσφατη μελέτη του και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας με 2,8 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στους κρίσιμους τομείς της απασχόλησης, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς αποτελούν το 10% της συνολικής μεταποίησης της χώρας και προσφέρουν περισσότερες από 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναγνωρίζει μεν πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και την πολιτική που ακολουθείται για τα φάρμακα τα τελευταία χρόνια, με τις πωλήσεις του κλάδου να έχουν μειωθεί στο μισό την τελευταία διετία. Ωστόσο, η συμβολή του κλάδου παραμένει εξαιρετικά σημαντική, αφού εκτιμάται πως το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 3.200 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: «Ρίσκο» οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις για την JP Morgan