Με εντολή Σαλβίνι η Ιταλία δεν θα κάνει δεκτά δύο ακόμη πλοία με διασωθέντες μετανάστες

Με εντολή Σαλβίνι η Ιταλία δεν θα κάνει δεκτά δύο ακόμη πλοία με διασωθέντες μετανάστες

«Δεν είμαστε ρατσιστές» διεμήνυε νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Τονινέλι, αφού η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 500 μετανάστες.

Η ιταλική ακτοφυλακή έκανε γνωστό ότι δραστηριοποιήθηκε για την διάσωση περίπου πεντακοσίων μεταναστών που βρίσκονται σε τέσσερις φουσκωτές λέμβους στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Παράλληλα, αποφασίσθηκε τελικά ότι οι 41 διασωθέντες που επιβαίνουν στο αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο Trenton θα μεταφερθούν σε πλωτά μέσα της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, και φυσικά ούτε ότι είμαστε ξενόφοβοι ή ρατσιστές», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Ντανίλο Τονινέλι.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, μάλλον έσπευσε να τον διαψεύσει, προαναγγέλοντας σήμερα ότι πρόκειται να εμποδίσει την είσοδο ακόμα δύο πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων με διασωθέντες μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα. Πρόκειται για το γερμανικό Sea-Watch και το Mission Lifeline, όπως έγραψε ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, στο Facebook.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ιταλία δε θέλει πλέον να υποθάλπτει παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με τη μετανάστευση, επομένως θα πρέπει να βρουν άλλα λιμάνια (όχι ιταλικά) για να κατευθυνθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, και οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναπτύξει τα πλοία τους ανοικτά των λιβυκών ακτών με στόχο «να μαζέψουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εγκαταλείπονται από διακινητές στη θάλασσα».

Πριν από έξι ημέρες η Ιταλία έλαβε την απόφαση να μην επιτρέπει την είσοδο στο πλοίο Aquarius που μετέφερε περισσότερους από 600 μετανάστες, οι οποίοι είχαν διασωθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το πλοίο που δεν έγινε δεκτό ούτε στη Μάλτα, έχει βάλει πλώρη για την Ισπανία μετά από σχετική πρόσκληση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP