Έντονα σενάρια για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Έντονα σενάρια για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 18: A woman walks on an empty street as Greece imposed a second coronavirus (COVID-19) lockdown amid surging cases in Athens, Greece on November 18, 2020. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency Photo: AFP
Ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε εχθές ότι σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια, όπως, για παράδειγμα, στην Πάτρα τη Δευτέρα με τον Άγιο Ανδρέα ή στην Κέρκυρα, ενδεχομένως, με τον Άγιο Σπυρίδωνα, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως πιθανότατα έγινε στη Θεσσαλονίκη με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

Αυξάνονται, αντί να μειωθούν τα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει το κυβερνητικό επιτελείο στο δρόμο προς τα Χριστούγεννα, καθώς η ασφυκτική πίεση που δέχονται οι μονάδες του ΕΣΥ κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που παραμένει υψηλός παρά τα περιοριστικά μέτρα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ελιγμών για την επαναλειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να επισκεφθεί τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο, το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο και το κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Στις 14.00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Status Fm και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση.

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση

Εκτός από την αυστηρή εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο τον δραστικό περιορισμό του αριθμού νέων κρουσμάτων πανελλαδικά, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να καταλήξει επόμενο διάστημα στο τελικό σχέδιο εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσαρμοσμένο στις συνθήκες κορωνοϊού.

Η ανάγκη, μάλιστα, το σχέδιο αυτό να συγκεράσει επιτυχώς το όποιο εορταστικό κλίμα με την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας της αγοράς, οδήγησε τελικά στην παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στους όποιους σχεδιασμούς τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα. Και αυτό γιατί, επί της αρχής στις κυβερνητικές προθέσεις προηγείται η προσπάθεια ολικής επαναφοράς του συνόλου της χώρας μέσα στον Δεκέμβριο, με λίγους περισσότερους ίσως περιορισμούς για περιοχές με πρόσθετη ιική επιβάρυνση.

«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς. Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι «εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».

Η ενιαία επανεκκίνηση, ωστόσο, λόγω των γιορτών προϋποθέτει αφενός μια πρώτη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων πριν την εορταστική ανάπαυλα, ώστε να δοθεί ένα περιθώριο στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στην όποια επιβάρυνση προκύψει λόγω γιορτών. «Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε, στο ίδιο πλαίσιο, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, προβληματισμό που μοιράζονται μεταξύ τους αρκετοί από τους επιστήμονες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.

Η ίδια μάλιστα ανέφερε, ότι αν και παρατηρείται σαφή μείωση στα νέα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από την αναμενόμενο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει και δυστυχώς αναμένεται μια συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις επόμενες 7 με 14 μέρες, ανέφερε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε ακόμη, ότι η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα . Η πίεση στις ΜΕΘ αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις.

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε εχθές ότι σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια, όπως, για παράδειγμα, στην Πάτρα τη Δευτέρα με τον Άγιο Ανδρέα ή στην Κέρκυρα, ενδεχομένως, με τον Άγιο Σπυρίδωνα, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως πιθανότατα έγινε στη Θεσσαλονίκη με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε έκκλησή στους Θεσσαλονικείς να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους. Να αποφύγουν τις επισκέψεις σε σπίτια που, δυστυχώς, γίνονται. Αυτό παρατηρούμε και στην Αθήνα και αλλού. Ας μείνουμε λίγο με το δικό μας περιβάλλον και τότε θα πέσει πολύ απότομα  το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό θα είναι όφελος για όλους. Η τήρηση των μέτρων θα μας φέρει εκεί που θέλουμε. Και αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε  τη ζωή μας στα χέρια μας», τόνισε.

Σχολιάζοντας ειδικότερα την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή είναι ακόμη όχι μεν ανησυχητική, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. «Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί κάτω από το 1, εξακολουθεί να είναι υψηλός, με πολλά κρούσματα, 562 χθες. Σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, βασικός στόχος είναι να ελεγχθεί η διασπορά», εξήγησε.

Στοχευμένοι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης

Σε στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης, όπως οι προνοιακές δομές, οι μεταποιητικές μονάδες αγροτικών προϊόντων, οι λαϊκές αγορές αλλά και χώροι εργασίας, προχωρούν το επόμενο δεκαήμερο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Αρχής, Άγγελος Μπίνης, μετά από συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Μπίνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυξημένοι έλεγχοι θα γίνουν στον άξονα Πέλλας – Ημαθίας – Πιερίας και ανατολικά μέχρι και τη Ροδόπη, με στόχο να κινητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Βόρειας Ελλάδας». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, ο ίδιος θα έχει ανάλογες επαφές και σε άλλους Δήμους ως την Κυριακή, εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι υπήρξε κοινή απόφαση της Περιφέρειας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.