Έντονες αντιδράσεις για το κλείσιμο της εστίασης από σωματείο του κλάδου

Έντονες αντιδράσεις για το κλείσιμο της εστίασης από σωματείο του κλάδου
Κόσμος κάθεται σε καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με τους νέους κανόνες που έχουν επιβληθεί μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Ξεκίνησε σήμερα το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης με τους νέους κανόνες που έχουν επιβληθεί έναντι του κορονοϊού, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά και επαναλειτουργούν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών δεν επαρκούν για έναν «παγωμένο» κλάδο που δεν έχει καταφέρει να κάνει απόψυξη και να σταθεί όρθιος, τονίζει το Σωματείο Επιχειρήσεων BARECA.

Την αντίθεσή του για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Επιχειρήσεων BARECA.

Το σωματείο επισημαίνει ότι τα μέλη του θα τηρήσουν, στο ακέραιο, τα μέτρα «σεβόμενα τους νόμους και τις επιταγές της πολιτείας, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η εστίαση αντιμετωπίζονται ως ο «συνήθης ύποπτος» και «καθολικά ένοχος» και μονίμως «ορφανός» κλάδος της οικονομίας που δεν εντάσσεται υπό την «ομπρέλα» κανενός συγκεκριμένου υπουργείου».

Το σωματείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ο κλάδος της εστίασης είναι στοχοποιημένος κι ενώ η απόφαση για νέα μέτρα σε αυτό τον κλάδο αποτελεί μια απόφαση ευθυγράμμισης και συστοίχησης της χώρας μας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό «πακέτο» μέτρων αυτή αφορά μόνο στο κομμάτι που αφορά στους υγειονομικούς όρους και όχι και στους οικονομικούς.

«Τα νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, (δύο νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, επέκταση επιδόματος 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, υποχρεωτική μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου) δεν επαρκούν για έναν «παγωμένο» κλάδο που δεν έχει καταφέρει να κάνει απόψυξη και να σταθεί όρθιος, ούτε καν από το πρώτο κύμα της πανδημίας» όπως σημειώνεται.

Τέλος υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι το σωματείο αριθμεί 350 επιχειρήσεις ενώ απασχολούν 24.000 εργαζομένους.