Έντονες διεργασίες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης

Έντονες διεργασίες για τη συγκρότηση της κυβέρνησης
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ

Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό.

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Σήμερα ή αύριο Τετάρτη το πρωί θα ανακοινωθεί και η κυβέρνηση όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛ. Π. Καμμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε πως «θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική, που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες».

Τα πιθανά ονόματα της νέας κυβέρνησης και το «υπερυπουργείο τρόικας»

Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως του ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Ενόψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιώννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους και στη λογική να θεσμοθετηθεί το relocation και στη λογική του επιμερισμού των βαρών.

«Μέχρι το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης»
Μέχρι το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας το πρωί στο MEGA. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσουν κάποια υπουργεία», κάτι που θα αποφασιστεί έως το μεσημέρι, όπως είπε.

Ερωτηθείς, σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος τη θέση του προέδρου της Βουλής, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Δεν έχουμε κάνει συζήτηση για την ώρα. Για την ώρα σχεδιάζουμε το κυβερνητικό σχήμα, όχι τα πρόσωπα, τα κελύφη κ.λπ. Μετά την εμπειρία του επταμήνου, κάποια υπουργεία μπορεί και πρέπει να μείνουν μόνα τους. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Μέχρι το μεσημέρι θα έχει κλείσει κι αυτό».

Για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι δεν έχει αντιληφθεί να «αναμένονται δραστικές διαφοροποιήσεις».

Όπως σημείωσε, η ορκωμοσία των μελών του κυβερνητικού σχήματος θα γίνει την Τετάρτη το πρωί, από τις 10:00 έως τις 10:30, προκειμένου στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.