Έντονη διαμαρτυρία του ΒΕΑ προς τον ΟΑΕΕ

Έντονη διαμαρτυρία του ΒΕΑ προς τον ΟΑΕΕ

Το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών αντιδρά στην αποστολή ειδοποιητηρίων για «λήψη αναγκαστικών μέτρων» από τον ΟΑΕΕ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) διαμαρτύρεται για την αθρόα αποστολή προς τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ειδοποιητηρίων «μέσω των οποίων διατυπώνεται η ευθεία απειλή για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον τους προκειμένου αυτοί να καταβάλουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές τους εισφορές».

Οι προτάσεις του ΒΕΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος για τον ΟΑΕΕ είναι οι εξής:

– Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για αναζήτηση λύσεων που θα εγγυηθούν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης όλων των ασφαλισμένων.

– Αναζήτηση νέων πόρων με διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

– Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με ιδιαίτερη εστίαση στην αδήλωτη εργασία.

– Πιο ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών, με διαχωρισμό παλαιότερων οφειλών από την τρέχουσα εισφορά, έτσι ώστε ο ασφαλισμένος να πληρώνει τουλάχιστον την τρέχουσα εισφορά, να θεωρείται έτσι ασφαλιστικά ενήμερος και να συνεχίζει να διατηρεί δικαίωμα στις ιατροφαρμακευτικές παροχές και ταυτόχρονα ο ασφαλιστικός οργανισμός να έχει έσοδα.

– «Πάγωμα» των εισφορών για την επόμενη τριετία ως επιβράβευση των ασφαλισμένων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και επιπροσθέτως, διευκόλυνση στην αποπληρωμή των οφειλομένων εισφορών, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλομένων εισφορών και ταυτόχρονη μείωση των μηνιαίων δόσεων.

– Διόρθωση του τρόπου υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισης ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στο ποσό της σύνταξης των διαδοχικά ασφαλισμένων σε διαφορετικά ταμεία.

– Διαχωρισμό του πραγματικού χρόνου άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από τους πλασματικούς χρόνους.

– Επανεξέταση των προϋποθέσεων καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με την προσθήκη χαμηλότερου εισοδηματικού κριτηρίου ώστε να καλυφθούν οι έχοντες πράγματι ανάγκη -να αποδεσμευτεί η καταβολή του επιδόματος από την ύπαρξη ή μη οφειλής και η καταβολή να γίνεται εφόσον ο επαγγελματίας μένει άνεργος 2 και όχι 3 μήνες.

– Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ διότι πρόκειται για αυτασφάλιση, κάτι που άλλωστε ισχύει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία (πχ Νομικών, Μηχανικών κλπ).

– Να σταματήσει άμεσα η αποστολή των ειδοποιητηρίων με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και να κληθούν οι ασφαλισμένοι σε διαπραγμάτευση αποπληρωμής των οφειλών τους σύμφωνα με τα παραπάνω.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ