Εντείνεται η ανησυχία στα νησιά λόγω κορωνοϊού- Σε κίνδυνο ο Τουρισμός

Εντείνεται η ανησυχία στα νησιά λόγω κορωνοϊού- Σε κίνδυνο ο Τουρισμός
People seen shopping at Ermou street in the center of Athens, Greece on May 7, 2021. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Νησιά, όπως η Πάρος, η Ίος, η Σαντορίνη, η Τήνος βρίσκονται στο… μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων

Eντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και μεταξύ των επιστημόνων για την ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στην χώρα και την διασπορά των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές την ώρα μάλιστα που η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί για τα καλά.

Στην κυβέρνηση είναι έκδηλη η ανησυχία καθώς τυχόν εκτροχιασμός της κατάστασης θα θέσει σε κίνδυνο τον Τουρισμό ο οποίος βλέπει πολλές περιοχές που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς να βρίσκονται μία ανάσα πριν «κοκκινίσουν». Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

Την εικόνα ολοκληρώνει η κάμψη της εμβολιαστικής διαδικασίας, κυρίως λόγω των διακοπών θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές οι οποίες βλέπουν την επίτευξη του τείχους ανοσίας να απομακρύνεται.

Έντονη η ανησυχία για τα «κόκκινα» νησιά

Νησιά, όπως η Πάρος, η Ίος, η Σαντορίνη, η Τήνος, αλλά και  προορισμοί, όπως το Ρέθυμνο, βρίσκονται στο…μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων, που προβληματίζονται ιδιαίτερα από το ποσοστό της θετικότητας. 

Σε αυτό το κλίμα, σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας (χθες επικαιροποίησε τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας) η οποία δεν αποκλείεται να εισηγηθεί ειδικές παρεμβάσεις για το νησί της Ίου, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες για τον περιορισμό των κρουσμάτων. 

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Σκάι) που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων. Όπως σημείωσε, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, είναι ορατός ο κίνδυνος η Ίος να “κλείσει”, καθώς οι επιχειρηματίες του νησιού δε λαμβάνουν μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό και από τη στιγμή που οι παρεμβάσεις αποτελέσουν μονόδρομο, αυτές θα παραπέμπουν στο…μοντέλο της Μυκόνου.

Σε περίπτωση, δε, που οι ειδικοί εισηγηθούν σήμερα περιορισμούς, οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Πέραν των συγκεκριμένων νησιών, η προσοχή των λοιμωξιολόγων εστιάζει και στην Κρήτη.

Η τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή, τροπολογία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους για τη νέα σχολική χρονιά σε συνθήκες πανδημίας.
Στην τροπολογία προβλέπεται απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη-προσμέτρηση υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα παρουσιάσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR).
Μάλιστα η τροπολογία προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα επέκτασης για να αναπληρώνονται τα κενά όσων εκπαιδευτικών δεν πληρούν καμία από τις υγειονομικές προϋποθέσεις που τίθενται.