Έντονη κινητικότητα στη ΝΔ για την επίμαχη τροπολογία για τις offshore

Έντονη κινητικότητα στη ΝΔ για την επίμαχη τροπολογία για τις offshore
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής , Κυριακή 8 Μαΐου 2016. Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ονομαστική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ ζητούν εξηγήσει από κυβέρνηση και Κομισιόν.

Με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, και τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, «για τη σκανδαλώδη τροποποίηση της νομοθεσίας πόθεν έσχες από την Κυβέρνηση που δίνει το δικαίωμα κατοχής εξωχώριων εταιριών (offshore) σε πολιτικά πρόσωπα».

Οι βουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλουν κυβερνητικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τα πολυνομοσχέδια των χιλιάδων σελίδων και τα οποία -όπως τονίζουν- «φανερώνουν το πραγματικό ήθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας».

Με αφορμή «τα όσα απίστευτα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις», τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ενώ με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν ρητά η συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε εταιρίες, που εδρεύουν σε κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές.

Προσθέτουν δε, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται πλέον η φοραποφυγή, εφ΄ όσον αυτή γίνει μέσω χώρας που είναι φορολογικά συνεργάσιμη.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν ευθέως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει άμεσα εξηγήσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό για το ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης και ποιοι είναι οι κατεπείγοντες λόγοι που την υποχρέωσαν να εντάξει αυτήν τη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο.

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία ζητεί την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, καθώς -όπως αναφέρει- είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες.

 

Κατεπείγουσα ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ προς την Κομισιόν

 

Το ζήτημα της νομιμοποίησης συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες θίγει και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, ζητεί να πληροφορηθεί εάν η εν λόγω ρύθμιση ήρθε ύστερα από απαίτηση των ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, καθώς και εάν συνάδει ή αντίκειται στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Στο κείμενο της ερώτησης τής κ. Βόζεμπεργκ, αναφέρεται ότι πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση με ρύθμιση νόμου, και συγκεκριμένα με το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την 22/05/2016, νομιμοποιεί τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες και επισημαίνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν πλέον να μετέχουν σε εταιρείες offshore, αρκεί η έδρα τους να βρίσκεται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες με την Ελλάδα, ακόμα και αν στις χώρες αυτές η φορολογία είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη σε σχέση με τη χώρα μας.

«Η σχετική αυτή ρύθμιση τροποποίησε προηγούμενο νόμο, που προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, με απειλούμενες ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα», τονίζει η ευρωβουλευτής και προσθέτει ότι η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις μη δεσμευτικές συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Ελλάδα, για την υιοθέτηση κανόνων περιορισμού της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και τον ουσιαστικότερο έλεγχο των “πόθεν έσχες” τους. Κατόπιν τούτων, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ερωτά την Επιτροπή:

– Η νομοθετική αυτή ρύθμιση για τη νομιμοποίηση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες στην Ελλάδα ήρθε ύστερα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας;

– Συνάδει με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ;

– Επιτρέπεται σε άλλα κράτη-μέλη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες και υπό ποιες προϋποθέσεις;