Έντονη κινητικότητα στην Αμφίπολη

Έντονη κινητικότητα στην Αμφίπολη

Αναμένονται ανακοινώσεις για δύο επιγραφές που βρέθηκαν στον τάφο. 

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ προχωρά και η οριζόντια αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου.

Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα τοπικά μέσα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο επιγραφές κατά την διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή της Αμφίπολης, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι επιγραφές μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν και αυτή την ώρα η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μαζί με το επιτελείο της μελετάνε το εύρημα.

Ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού διαψεύδουν την ύπαρξη επιγραφών στον τάφο της Αμφίπολης, ωστόσο επιβεβαιώνουν πως βρέθηκε θάλαμος πίσω από τις Καρυατiδες με ορθομαρμάρωση, ντυμένος δηλαδή με λευκό μάρμαρο Θάσου, το αποτελεί δείγμα μεγάλου πλούτου. Από νωρίς όπως μετέδιδε ο ΣΚΑΙ στην περιοχή παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα, ενώ για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και δυνάμεις της ΟΠΚΕ (Ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ).

Σε λίγη ώρα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις, ενώ οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα του ή των προσώπων που πιθανόν να βρίσκονται μέσα στον τάφο.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι αποκαλύπτει η σεισμική τομογραφία για την Αμφίπολη