Έντονη κόντρα Τσακαλώτου – Βενιζέλου για πρωτογενές πλεόνασμα και …στοίχημα με ουίσκι!

Έντονη κόντρα Τσακαλώτου – Βενιζέλου για πρωτογενές πλεόνασμα και …στοίχημα με ουίσκι!
Η ατμόσφαιρα στη Βουλή μυρίζει ακόμη…μπαρούτι από τη σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει ακόμη… μπαρούτι από την προχθεσινή, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του κ. Βενιζέλου, με φόντο τα πρωτογενή πλεονάσματα και το μαξιλάρι των 5,5 δισ. ευρώ.

«Αυτό που κάνετε με τα υπερπλεονάσματα είναι εγκλωβισμός της οικονομίας στην αναιμική ανάπτυξη, στο σύρσιμο της, για να κάνετε μια παιδική αναδιανομή. Αυτό είναι έγκλημα σε βάρος της προοπτικής του έθνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σε απάντηση, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε στρατηγική να αρχίσουμε από το 2020 μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο το 2,5%», σημειώνοντας ότι θα είναι με «εγγύηση» τα χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μπορεί να ξοδευτούν χρήματα τώρα και όχι αργότερα για θετικά μέτρα, γιατί έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει ενώ για την δημιουργία του δεσμευμένου λογαριασμού, ανέφερε ότι από εκεί θα μπορούν οι δανειστές να πάρουν χρήματα μέχρι το τέλος του τρίτου έτους.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εικόνα της χώρας είναι εικόνα ενός συνολικού εθνικού εκτροχιασμού που ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο καθολικός ενώ έκανε λόγο για αχαλίνωτη τυχοδιωκτική πολιτική που εκφράζεται σε ανώτερο επίπεδο στη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια όπως είπε, να κρύψει το φόβο και το συντηρητισμό της Αριστεράς.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος ψευδείς παλαιότεροι ισχυρισμοί του κ. Τσακαλώτου πως η υπεραπόδοση της οικονομίας (υπερπλεονάσματα) που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο είναι «εικονική» καθώς θα ισοσκελιστεί με τα αντίμετρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου που έβαλε στοίχημα ουίσκι ή όποιο άλλο ποτό της αρεσκείας του κ. Βενιζέλου αν κάνει λάθος.

Συγκεκριμένα ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Ε. Τσακαλώτος: Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κάποτε εγώ είπα ότι τα πλεονάσματα είναι θεωρητικά. Δεν το έχω πει ή δεν το θυμάμαι γιατί δεν το πιστεύω. Αν το έχω πει θα τον κεράσω ένα ουίσκι ή το ποτό της αρεσκείας του. Το ουίσκι είναι το δικό μου ποτό. Πριν, οι θεσμοί μας πίεζαν να δώσουμε τον δημοσιονομικό χώρο στο τέλος του έτους. Τώρα συζητάμε τα μέτρα στην μέση της χρονιάς. Όσο για το 2020 και μετά ο ειδικός λογαριασμός είναι εγγύηση.

Μπορούν τα κράτη μέλη να τα πάρουν μπροστά μπορούν κάθε χρόνο ή στο τέλος 3ετίας. Τα μέτρα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε ανάπτυξη. Εσείς τι λέτε; Ότι από την πρώτη ημέρα θα σας πουν κράτη-μέλη να μειωθούν οι στόχοι; Δεν είναι δυνατόν αυτό. Εμείς έχουμε στόχο από το 2020 να ξεκινήσουμε από το 2,5% ως στόχο.

Ε. Βενιζέλος: Στην συνεδρίαση της 13.6.2018 από πρακτικά της Βουλής προκύπτει ότι ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας μου για τα υπερβολικά πλεονάσματα λέει ότι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι νέος στόχος «δεν στοχεύουμε σε πλεόνασμα 3,5%. Δεν είναι στόχοι είναι στον πίνακα να βοηθήσουν την συζήτηση δείχνουν ποιο θα ήταν το πλεόνασμα αν δεν κάναμε τίποτα.» Έρχονται τώρα στην περίοδο από το 2020 και μετά και ακυρώνουν την δυνατότητα σε μια νέα κυβέρνηση να μειώσει τους στόχους πλεονασμάτων δίνοντας βάση στο κλάσμα δηλαδή την ανάπτυξη.

Λέει ο κ. Τσακαλώτος. Ποια ανάπτυξη; Αυτά τα μέτρα βοηθούν στην κατανάλωση . Έτσι πιάνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης; Αν δεν υπήρχε αυτή η κατανάλωση δεν θα πιάναμε ούτε το 1%. Πελατειακή αναδιανομή και καθήλωση της κοινωνίας είναι έγκλημα εις βάρος της προοπτικής του έθνους

Ε. Τσακαλώτος: Νομίζω ότι όλοι καταλάβατε. Το Μεσοπρόθεσμο έχει στόχους και λες τι θα γίνει αν είναι παραπάνω η απόδοση. Τα πλεονάσματα που τώρα θα ξοδέψουμε είναι πραγματικά. Έχουμε έντιμη ισοπαλία και μπορούμε να ποιούμε ποτά αλα ντατς!