H Αθήνα διαψεύδει το ΝΑΤΟ για τα περί συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας – Τι είπε η Μέρκελ με τον Ερντογάν

H Αθήνα διαψεύδει το ΝΑΤΟ για τα περί συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας – Τι είπε η Μέρκελ με τον Ερντογάν
epa08210731 NATO Secretary General Jens Stoltenberg gives a press conference ahead to a NATO defense ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 February 2020. Nato defense minister will gather on 12 and 13 February in Brussels. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά από μεσολάβησή του, για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο και δημιουργία μηχανισμών αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο, με επίσημη δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ελληνικές διπλωματικές πηγές ωστόσο να διαψεύδουν ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει να προσέλθει στο “τραπέζι”.

Ο γ.γ. του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τονίζει:

“Μετά από επαφές μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να εισέλθουν σε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του NATO προκειμένου να δημιουργήσουν μηχανισμούς στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και δυστυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το NATO είναι σημαντικό πεδίο διαπραγματεύσεων για όλα τα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για την εξεύρεση λύσης στις εντάσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης εντός της Συμμαχίας”.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι “πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”, ανέφεραν οι πηγές.

“Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου”, καταλήγουν.

Ερντογάν σε Μέρκελ: Απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την “εγωιστική και άδικη” Ελλάδα

O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν εξάλλου νωρίτερα τηλεδιάσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι “είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες και ότι η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και οι χώρες που τις υποστηρίζουν έχουν λάβει μέτρα για την κλιμάκωση του αδιεξόδου και της έντασης”.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μέρκελ να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος που προκαλείται, σύμφωνα με τον ίδιο, “από τα βήματα που βλάπτουν την περιφερειακή ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα και τις χώρες που την υποστηρίζουν”.