Έντονος εκνευρισμός στο Μαξίμου για τις αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων

Έντονος εκνευρισμός στο Μαξίμου για τις αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων
Φωτορεπόρτερ φωτογραφίζουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Δ) καθώς περιμένει να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Abdel Fattah El Sisi (Α), στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015. Η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου και η αυριανή τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική, Ελλάδας και Κύπρου, ενίσχυσης των σχέσεων με χώρες-παραδοσιακούς εταίρους της περιοχής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μια κρύο, μια ζέστη από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης, την Τετάρτη, ο οποίος προδιέγραψε ότι στο Eurogroup της Παρασκευής δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα, σύμφωνα με Το Βήμα.

Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις μετέπειτα συζητήσεις στην Αθήνα, και περιέγραψε τη σειρά των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ως εξής: Πρώτα συμφωνία στο πακέτο, στα μέτρα, και στο θέμα των «προληπτικών μέτρων» ως 3,5 δισ. ευρώ και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η δήλωση αυτή, η οποία έγινε πριν «στεγνώσει» το μελάνι από τις θετικές αναφορές του προέδρου της Κομισιόν ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, θεωρήθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως «απάντηση» κάποιων στο θετικό κλίμα που δημιούργησε νωρίτερα το «άνοιγμα» Γιούνκερ.

Μάλιστα, στο καλό κλίμα είχαν συμβάλει και τα νέα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ότι αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο η επεξεργασία για τη διευθέτηση του χρέους.

Το βασικό πρόβλημα με τη δήλωση του εν λόγω παράγοντα, ο οποίος είχε μιλήσει στο παρελθόν για τις διακοπές του σκι, δεν είναι η καθυστερημένη δρομολόγηση του θέματος του χρέους.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι o αξιωματούχος φαίνεται να επιμένει στη σκληρή γραμμή της προκαταβολικής νομοθέτησης του έξτρα πακέτου των 2,7 ως 3,5 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το θέμα του χρέους.

Όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, η απαίτηση για τη νομοθέτηση μιας αναλυτικής λίστας με τα πρόσθετα μέτρα «εν αναμονή» είναι κίνηση υπονομευτική μεταξύ άλλων και για την προοπτική ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη:

Αγώνας δρόμου για κλείσιμο της συμφωνίας πριν «στεγνώσουν» τα δημόσια ταμεία