Έντονος εκνευρισμός Τσίπρα για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό

Έντονος εκνευρισμός Τσίπρα για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό
ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΓ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑΣ Α

Η κυβέρνηση θέλει τους επόμενους έξι μήνες να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο η κυβέρνηση θα ήθελε να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα για την αξιοποίηση του Ελληνικού, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, έχει παραχωρήσει έκταση περίπου 6.200 στρεμμάτων για αξιοποίηση από επενδυτικό σχήμ, του οποίου ηγείται η Lamda Development. Το κονσόρτσιουμ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από την κινεζική Fosun, σχεδιάζει να επενδύσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να αναμορφώσει την έκταση σε πολυτελές θέρετρο, με πληθώρα εγκαταστάσεων φιλοξενίας και αναψυχής.

Με βάση τον σχεδιασμό της Lamda, τα έργα θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα η αξιοποίηση του αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.

Νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε ομαλά η επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση των χώρων και των κτηρίων του πρώην αεροδρομίου από πρόσφυγες και μετανάστες.

Μολονότι η επικαιροποιημένη σύμβαση ανάμεσα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τους επενδυτές έχει εγκριθεί από τη Βουλή εδώ κι εννιά μήνες, η έναρξη των εργασιών αξιοποίησης έχει καθυστερήσει λόγω διάφορων γραφειοκρατικών εμποδίων.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, εκτός από τις καθυστερήσεις που οφείλονται στον χαρακτηρισμό της έκτασης από το αρμόδειο δασαρχείο, υπάρχουν κι άλλες, σημαντικές εκκρεμότητες που προκαλούν καθυστερήσεις.

Μία από αυτές, αφορά στη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ, έκτασης 80 περίπου στρεμμάτων. Για το θέμα αυτό μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι η ΟΣΥ έχει συντάξει σχετική μελέτη και την παρέδωσε στο υπουργείο τον Μάρτιο του 2016.

Οι καθυστερήσεις έχουν μάλιστα προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφασίστηκε να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Ελληνικόν Α.Ε. και του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να καθοριστούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη αρχαιοτήτων, δίχως να καθυστερήσει περαιτέρω η υλοποίηση της επένδυσης.

Ένα ακόμα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα, αφορά στη χωροθέτηση μονάδας απορριμμάτων για τους δήμους της περιοχής, καθώς ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης διαχειρίζεται τα απορρίμματά του σε χώρο εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Για το θέμα των απορριμμάτων δεν έχει συμβεί επίσης απολύτως τίποτα, παρά το γεγονός πως ο κ. Φλαμπουράρης έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους δημάρχους της περιοχής για το θέμα αυτό από το περασμένο φθινόπωρο.