Eντοπίστηκαν 186 πτώματα από το μοιραίο Μπόινγκ

Eντοπίστηκαν 186 πτώματα από το μοιραίο Μπόινγκ

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον τόπο της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους.

Εργάτες από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας έχουν εξερευνήσει 18 από τα 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος και έχουν εντοπίσει 186 πτώματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αντρίι Λισένκο.

«Στις 7.00 π.μ. της 19ης Ιουλίου, βρέθηκαν 186 πτώματα. Η περιοχή που πρέπει να ελεγχθεί είναι 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεκαοκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν ήδη ελεγχθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι μαχητές έχουν επιτρέψει την είσοδο στους εργάτες του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, αλλά δεν τους επιτρέπουν να πάρουν οτιδήποτε από την περιοχή. Οι μαχητές απομακρύνουν ό,τι έχει βρεθεί», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε πως τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροπλάνου που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν παραδοθεί στο Κίεβο και πως δεν έχει καμία πληροφορία για αυτά.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κιέβου ότι μια εκεχειρία μπορεί να συμφωνηθεί αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα, παραδώσουν τον έλεγχο των συνόρων και επιτρέψουν σε διεθνείς παρατηρητές να εκτιμήσουν την κατάσταση, ο Αντρίι Λισένκο είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τα μαύρα κουτιά. Ούτε ένα από αυτά δεν έχει παραδοθεί στην ουκρανική πλευρά».

Στο μεταξύ ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λαϊόου Τιόνγκ Λάι δήλωσε πως η πορεία που ακολουθούσε η πτήση MH17 του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ήταν σε έναν κύριο αεροδιάδρομο (“highway in the sky”) και είπε πως το αεροπλάνο δεν εισήλθε ποτέ σε απαγορευμένο εναέριο χώρο.

Εξέφρασε το φόβο πως η τοποθεσία της συντριβής δεν έχει ασφαλιστεί όπως έπρεπε και πως τα αποδεικτικά στοιχεία δεν έχουν διατηρηθεί.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει», είπε, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι το αεροσκάφος έχει καταρριφθεί.

H Interpol στην Ουκρανία
Ερευνητές της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Interpol και της ευρωπαϊκής Europol θα μεταβούν στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα η Europol.

Ο αστυνομικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα συνεισφέρει με έναν ειδικό στην επταμελή ομάδα η οποία θα αναχωρήσει για την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το πρωί της Κυριακής.

Εκπρόσωπος της Europol δεν θέλησε να σχολιάσει κατά πόσον οι δύο οργανισμοί έχουν λάβει εγγυήσεις ότι θα έχουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων των αυτονομιστών οι οποίοι δεν αποδέχονται την εξουσία του Κιέβου.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Malaysia Airlines ίσως χρειαστεί κυβερνητική διάσωση

Διπλωματικός «πυρετός» για το Μπόινγκ