Έως και 300 φορές μεγαλύτερος ο μισθος των CEO από τον μέσο εργάτη

Έως και 300 φορές μεγαλύτερος ο μισθος των CEO από τον μέσο εργάτη

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ κερδίζουν τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι πριν από 20 χρόνια.

του Πολ Χότσον

Μεταξύ του 1978 και του 2014 και λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, η μέση αμοιβή ενός CEO στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 1.000% σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής. Εντωμεταξύ, ο μέσος εργάτης είδε τον μισθό του να αυξάνεται μόνο κατά 11% κατά την ίδια περίοδο.

Αν λάβουμε υπόψη αυτές τις αυξήσεις, δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι η αναλογία μεταξύ της μέσης αμοιβής των Αμερικανών CEO και εκείνης των Αμερικανών εργατών είναι πλέον 303 προς 1. Αυτή η αναλογία είναι μικρότερη απ’ ό,τι στο αποκορύφωμά της το 2000, όταν ήταν 376 προς 1, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ τον λόγο 20 προς 1 του 1965.

Οι πραγματικές αποδοχές των διευθυνόντων συμβούλων στις κορυφαίες 350 επιχειρήσεις βάσει τζίρου αυξήθηκαν κατά 3,9% μεταξύ του 2013 και του 2014, και κατά 54,3% από την έναρξη της ανάκαμψης το 2009. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι άλλοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν στασιμότητα μισθών.

Αλλά τα ποσοστά μισθολογικών αυξήσεων και οι αναλογίες λένε μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Οι έντονες διαφορές καθίστανται εμφανείς όταν μεταφραστούν σε δολάρια και σεντς. Το 1965, οι διευθύνοντες σύμβουλοι κέρδιζαν κατά μέσο όρο 832.000 δολάρια ετησίως σε σύγκριση με 40.200 δολάρια που κέρδιζαν οι εργαζόμενοι. Το 2014, οι αποδοχές των CEO είχαν αυξηθεί κατά μέσο όρο στα 16.316.000 δολάρια, σε σύγκριση με τα μόλις 53.200 δολάρια για τους εργαζόμενους.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αυξήσεις στις απολαβές των διευθυνόντων συμβούλων αυξομειώνονται ανάλογα με την τάση του χρηματιστηρίου – κορυφώθηκαν το 2000, υποχώρησαν λόγω της οικονομικής κρίσης, και αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της αγοράς. Αυτές οι ευρείες διακυμάνσεις της αγοράς μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το πόσο καλά επιτελεί τα καθήκοντά του ένας CEO. Αντίθετα, οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι πληρώνονται με μετοχές, και έτσι είναι σε θέση να εξαργυρώνουν αυτό το προνόμιο όταν βελτιώνεται η αγορά.

Με άλλα λόγια, οι CEO εξασφαλίζουν παραχωρήσεις από τα διοικητικά συμβούλια και έτσι η αμοιβή τους αυξάνεται πέρα από την οποιαδήποτε πραγματική αύξηση της απόδοσής τους.

Ο Λόρενς Μίσελ, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε: «Η κλιμάκωση των αμοιβών των διευθυνόντων συμβούλων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής. Δεν έκαναν την πίτα μεγαλύτερη, αλλά απλά παίρνουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι καταλήγουν ένα μικρότερο κομμάτι».